Нова лудост на екоактивистите : Приковаха се с вериги в музей в Амстердам

Преди няколко години музеят „Ван Гог“ беше обект на нападки от страна на активисти, борещи се срещу изкопаемите горива заради спонсорските му отношения с „Шел“

Новини
19:30 - 07 Септември 2024
1252
Нова лудост на екоактивистите: Приковаха се с вериги в музей в Амстердам

Около шестдесет активисти се приковаха с вериги на входа на „Райксмузеум“ в Амстердам тази сутрин, което наложи затваряне на музея „до второ нареждане“, съобщава нидерландският всекидневник Ен Ер Се (NRC). 

Организаторите на протеста - климатичното движение „Бунт срещу унищожението“ (Extinction Rebellion) – твърдят, че е неприемливо музеят да има финансова подкрепа от Ай Ен Джи (ING) - банка, която според протестиращите инвестира в изкопаеми горива, като по този начин задълбочава кризата с климата.

Протестиращите не се подчиниха на полицейското разпореждане да напуснат.

Според говорител на полицията Законът за публичните демонстрации е бил нарушен и полицията е решила да пристъпи към арести малко след обяд. „На протестиращите беше дадено време, но за съжаление не се съобразиха с указанието и полицията пристъпи към арести“, заяви говорителят.

„Неразбираемо е, че „Райксмузеум“ си позволява да бъде спонсориран от Ай Ен Джи - най-големия финансов двигател на климатичната криза“, заяви говорител на „Бунт срещу унищожението“ пред AT5. „Приемайки пари от Ай Ен Джи, музеят крие голям замърсител зад нашите национални художествени съкровища. Това трябва да спре.“

Климатичното движение оценява спонсорството на Ай Ен Джи на около 700 000 евро годишно или по-малко от 0,6 % от приходите на музея, пишат нидерландските медии.

Това не е първият път, в който „Бунт срещу унищожението“ насочва вниманието си към  Ай Ен Джи.  По-рано групата блокира части от околовръстното шосе на Амстердам в близост до старата централа на банката и проведе няколко протеста в клоновете на Ай Ен Джи в цялата страна. Акции на климатичното движение са се провеждали и на входа на „Райксмузеум“. Само че все още не се е случило музеят да бъде принуден да затвори врати в резултат на това.

„Райксмузеум“, в който се съхраняват произведения на изкуството като „Нощна стража“ на Рембранд, е най-посещаваният музей в Нидерландия, който привлича хиляди посетители на ден.

Преди няколко години музеят „Ван Гог“ беше обект на нападки от страна на активисти, борещи се срещу изкопаемите горива заради спонсорските му отношения с „Шел“ (Shell).