Нова мъка в Прага: Чехия обърна България 2:1

Героят на мача е нападателят Патрик Шик, който заби двата гола в нашата врата

У нас
00:05 - 08 Юни 2019
3326
Нова мъка в Прага: Чехия обърна България 2:1

България не може да превъзмогне футболния си кошмар Чехия и отново загуби в Прага с 1:2 в квалификация за Евро 2020. Командата на новия селекционер Красимир Балъков започна ударно мача с гол на дебютанта Исмаил Иса още в 3-ата минута, но след това изгуби контрола на мача и допусна обрат. В герой за чехите се превърна нападателят Патрик Шик, който заби двата гола в българската врата. Така България остава на 4-о място в групата, с 2 точки от 3 мача след равенствата с Черна гора и Косово.

Исмаил Иса бележи с глава във вратата на Чехия                                          Снимки: Lap.bg

След разпадането на Чехословакия през 1992 г. България не е побеждавала Чехия нито веднъж. Преди тази вечер от 5 двубоя има 1 равенство и 4 допуснати загуби. А головата разлика ужасяваща - 1:11. Освен това в Прага записваме и една от най-кошмарните си загуби - 0:6 през октомври 2001г. в световна квалификация.

Двубоят започна с едноминутно мълчание в памет на Ленарт Йохансон, като двата тима играха с черни ленти на ръцете в памет на бившия президент на УЕФА. Около 14 000 фенове викаха на стадион "Дженерали Арена" в Прага, като около 1000 души наброяваше българската агитка.

Нашите неочаквано поведоха още с първата си атака в мача - Ивелин Попов ценртрира в наказателното поле на чехите, където Исмаил Иса с глава забоде топката в мрежата. След гола обаче чехите се хвърлиха в атака, за да обърнат мача. Още в 20-ата минута стигнаха до изравнителното попадение, след като Кртисиян Димитров се хлъзна и позволи на Патик Шик да изравни. Нашите се прибраха назад, а в 39-ата минута Божиков изби пред голлинията пореден удар от наказателното поле към вратата на вратаря Михайлов.

Младият нападател Мартин Минчев в битка със защитник на Чехия

След почивката Чехия продължи да натиска в търсене на втори гол и бързо стигна до обрат. В 50-ата минута Малинов поиска фаул срещу него, съдията даде знак играта да продължи и Шик беше изведен срещу Михайлов. Нападателят финтира Божиков и направи резултата 2:1. Последвха още пропуски за чехите, които лишиха домакините от още по-голяма победа,

В продължението на мача българите се хвърлиха в атака за изравняване, но няколко корнера не стигнаха за гол. В последната атака Ивелин Попов едва засече центриране отдясно и топката мина покрай вратата, след което съдията Богнар свири последния съдийския сигнал.

Чехия - България 2:1

0:1 Иса (3)
1:1 Шик (20)
2:1 Шик (50)

Чехия: Вацлик, Кадержабек, Сухи, Челустка, Новак, Сучек, Павелка, Янкто, Масопуст, Крал, Шик

България: Михайлов, Стр. Попов, Димитров, Божиков, Недялков, Сърмов, Малинов, Неделев, Ив. Попов, Минчев, Иса

Стадион: "Дженерали Арена", Прага
Съдия: Томаш Богнар (Унгария)