Нова "фишинг измама" плъзна по пощата (СНИМКИ)

Мейлите приканват гражданите да изплатят доброволно баснословни суми

Новини
12:28 - 08 Януари 2020
5377
Нова "фишинг измама" плъзна по пощата (СНИМКИ)

Нов вид измама плъзна по електронната поща. Десетки българи са получили мейли, които приканват за доброволно погасяване на съдебни задължения. За това сигнализираха потребители на фейсбук групата "Майките на София", видя репортер на Lupa.bg.

Подателите на електронните писма са различни частни съдебни изпълнители, които заплашват, че ако не се погасят сумите до указания срок, ще следват санкции по съдебен ред.

Според запознати вариантите за получаване на писмата са два - или нова онлайн измама, или нов вирус в интернет.

Наред с тези случаи адвокатската колегия във Варна алармира за този нов вид "фишинг" измама, като подчерта, че писмата не са изпратени от въпросните ЧСИ-та. Адвокатски дружества сигнализираха, че от тяхно име са разпространени имейли до граждани с искания за преводи на пари. 

Нито едно адвокатско дружество не действа по този начин. Изпратените съобщения представляват т.нар. "фишинг" атака, която цели инсталиране на зловреден софтуер на компютъра, за което органите на МВР и Адвокатски съвет са информирани, обясниха експерти.

Гражданите следва да бъдат сериозни и внимателни при приемането на такива съобщения и следва да ги изтрият, се казва в съобщение на страницата на Адвокатската колегия във Варна.