Нова "звезда" в лечението на COVID-19

Голямо проучване вкарва силно токсичния колхицин в болничните протоколи

Новини
13:59 - 24 Януари 2021
4316
Нова "звезда" в лечението на COVID-19

Нова "звезда" със съмнителен досега ефект влиза в болничните протоколи за лечение на COVID-19. Става въпрос за известния препарат при пристъпи на подагра "колхицин", който се оказа главен герой в мащабно проучване за приложението при коронавируса, съобщава АФП. Справка на Lupa.bg обаче разкрива, че клиничните изпитания на медикамента, който е силно токсичен, започват още преди средата на 2020 г. 

Положителните резултати от изследването COLCORONA са "много важно научно откритие", което прави колхицина - силно противовъзпалително, използвано за подагра, "първото приемано през устата лекарство в света, което може да се използва за лечение на пациенти на доболничен етап" - пише в комюнике на института в Монреал. 

Резултатите от изпитанията "показаха, че колхицинът намалява с 21 процента риска от смърт или хоспитализация при пациентите с COVID-19 в сравнение с плацебо", подчертават от Института по кардиология.

В изпитанията, извършени в Канада, САЩ, Европа, Латинска Америка и Южна Африка са участвали 4488 пациенти с COVID-19, доказан с PCR тест. При 4159 колхицинът "предизвика намаляване на хоспитализациите с 25 процента, на необходимостта от механична вентилация с 50 процента, и на смъртните случаи с 44 процента", пишат от там. 

У нас колхицин се продава под името "Колхикум", но трудно може да се открие заради множеството пациенти, страдащи от подагра. Той се прилага по протокол и при перикардит, както и при други заболявания. 

Освен това е силно токсичен при неправилна дозировка. Лесно предизвиква повръщане и диария. А контрацепцията при употребата му е за минимум 6 месеца след последна доза.