Нова система следи пътя на всяка ваксина в България

Новини
15:05 - 25 Октомври 2024
1830
Нова система следи пътя на всяка ваксина в България

България въведе нова електронна система за проследяване на ваксините, която вече функционира в цялата страна, позволявайки детайлно наблюдение на пътя на всяка ваксина - от момента на доставка до нейното приложение.

Системата е разработена от "Информационно обслужване", част от Националната здравноинформационна система (НЗИС), и е в експлоатация от началото на септември.

До момента в нея са регистрирани над 4200 получатели на ваксини - общопрактикуващи лекари и лечебни заведения от всички 28 районни здравни инспекции (РЗИ) в страната. За два месеца са отчетени над 3700 трансакции, включващи повече от 13,000 позиции и над 800,000 дози ваксини. Новата платформа осигурява прецизна информация за всеки договор, партида и цена, което улеснява контрола и възможност за справки.

Системата включва модули за цялостно проследяване на ваксини и спринцовки - от подписването на договори между Министерството на здравеопазването и доставчиците до разпределението на ваксините към лекарите и лечебните заведения, които извършват имунизации.

РЗИ дълго време използваха локален софтуер на повече от 20 години, който често водеше до грешки и хаос в управлението на ваксините. Новата система значително намалява риска от грешки при ръчно въвеждане и опростява процеса на електронното отчитане, като дава възможност на лекарите да регистрират само партиди, за които са получили количества.

Въвеждането на системата също подобрява планирането на отпускане на ваксини от РЗИ към лекарите, които вече подават заявки и получават количества по електронен път. Това улеснява комуникацията и премахва нуждата от физическо присъствие на лекарите в здравните инспекции. Новата платформа позволява също преминаване към електронно отчитане на годишните планове и ще премахне необходимостта от хартиени документи.

Всички 28 РЗИ вече работят в новата система, като ежедневно регистрират стотици заявки и доставки. До края на годината се предвиждат обучения за всички лекари, които трябва да преминат изцяло към новия електронен процес.