Нова тенденция в САЩ: Завръщане към печатните книги

В Щатите през 2020 г. е имало около 10 800 книжарници

Новини
15:52 - 12 Февруари 2024
1918
Нова тенденция в САЩ: Завръщане към печатните книги

Издателската индустрия претърпява трансформация през последните 30 години. Появата на Amazon и дигиталните книги оказаха влияние върху независимите малки книжарници.

Според специализирани организации обаче през последните години се наблюдава възвръщане на интереса към книжните издания и към физическите книжарници в Съединените щати, съобщава Нова тв.

„Хората харесват да влязат в книжарница и да разгледат”, казва Закари Грийн, който работи като мениджър в Second Story Books. „Ние търсим начини да се свържем един с друг. И мисля, че за хората, които обичат да четат, книжарницата е чудесно място да го направят“, смята собственик на книжарница в Щатите.

Според специализирани организации като Statista и Wordsrated Amazon продава около 300 милиона печатни книги всяка година. И въпреки че издателският пазар представлява само 10% от търговската дейност, компанията контролира между 40 и 60% от продажбите на печатни книги в Съединените щати.

Данните от последния доклад на Американската асоциация на книжарите в Съединените щати показват, че през 2020 г. е имало около 10 800 книжарници в цялата страна. От тях близо 2600 - независими.