Нова жилищна политика ще бори демографската криза у нас

Според социалната министърка България ще е първа в ЕС, която ще приложи най-новите инструменти в социалната политика

Новини
09:30 - 23 Декември 2023
4765
Нова жилищна политика ще бори демографската криза у нас

Подадохме предложение към Европейската комисия (ЕК) за получаване на техническа помощ, за да бъде България първата страна, в която да се пилотира най-новият инструмент на Европейския съюз (ЕС) за развитие на демографията. Това обяви министърката на труда и социалната политика Иванка Шалапатова по БНТ след днешната среща за демографската политика, която свика премиерът Николай Денков.

„Надявам се през януари месец да обявя, че проектът е одобрен“, посочи тя и допълни, че амбицията на страната ни е с техническата помощ от Комисията проектът да се пилотира в няколко области на страната, в конкретни общини с подход, адаптиран спрямо местните общности.

Социалната министърка изтъкна, че след днешната среща при министър-председателя е станало ясно, че за него демографската политика е „абсолютен приоритет“. Шалапатова заяви, че вече не говорим как да се преборим с демографската криза, а за това как да постигнем нова национална цел - просперираща и благоденстваща България. 

Министърът поясни, че на срещата е отправено предложение за повишаването на ефективността на системата за социално подпомагане, така че всяка социална помощ да бъде таргетирана. „Точно това е и един от основните приоритети на моя екип“, подчерта Иванка Шалапатова.

На срещата е поставен и акцент върху нова жилищна политика на страната, каза още социалният министър и обясни, че според изследвания именно липсата на достъп до жилище е фактор едно семейство да изостави детето си и да се разпадне. Шалапатова обяви, че по темата за жилищната политика в началото на януари регионалното и социалното министерство ще имат работна среща.