Новата диагноза „Маскне“

Двама от трима получават реакция на кожата от ръкавици, маски и дезинфектанти

Новини
10:43 - 04 Декември 2020
2583
Новата диагноза „Маскне“

Медицинските специалисти са най-засегнатата професионална група с нежелани реакции в резултат от употребата на лични предпазни средства по време на Ковид-19 пандемията. Установено е, че двама от трима получават реакция на кожата от дезинфектанти, маски или ръкавици.

Най-засегнатите кожни участъци са тези, които са в контакт със защитното оборудване и дезинфектантите, обяснява доц. д-р Развигор Дърленски, секретар на Българското дерматологично дружество, по повод протичащата през целия декември XII Национална кампания за диагностика и профилактика на кожните алергични заболявания. Тя предвижда безплатни консултации и алергологични тестувания за медицинските специалисти, ангажирани в борбата с Ковид, които са получили кожни промени. На място в болниците се раздават брошури с указания как да предпазват кожата си и мостри на защитни продукти. Това е израз на солидарността на дерматолозите към колегите им от първа линия, които нямат време да се погрижат за себе си.

Начините, по които личните предпазни средства и тези за дезинфекция могат да атакуват кожата, са няколко. Първият е механично увреждане - не от ръба на маската, както би очаквал човек, а от ластиците и най-често - от защитните очила. Може да се предотврати с лубрикант или защитна лепенка на гърба на носа, съветва доц. Дърленски.

 
Много често се срещат проблеми на ръцете, които са свързани с реакции към различните дезинфектанти. Екземата засяга не само гърба на дланите, а също и пространствата между пръстите и самите длани. Не винаги става дума за алергични реакции, може да е иритативен контактен дерматит, при който се уврежда кожната бариера и се отнемат липидите от повърхността на кожата. Проучване в Китай показва, че от здравните специалисти, които мият ръцете си повече от 10 пъти дневно, едва 22% прилагат защитен крем след контакта с вода.

Друга честа група усложнения са свързани с влажната среда, създавана от защитните ръкавици. Този контакт с влага продължава много дълго време, понякога 6-8 часа. В резултат се развива гъбична инфекция. Макар и рядко се наблюдава заболяване, което се изразява в набръчкване кожата на ръцете като на перачка. Тази диагноза дерматолозите срещат веднъж на 10 години, но откакто започна пандемията, само в София са регистрирани два случая.

Голяма група реакции е обострянето или развитието на дерматологични проблеми на лицето под маската. Дишането в нея създава тропически микроклимат - висока влага и температура. Получава се свръх хидратирано състояние на роговия слой на епидермиса, от което се усложняват заболявания като розацея, развиват се периорален дерматит и най-често - т. нар. маскне, нов термин, обозначаващ акне в резултат на носене на маска.

Грижите за кожата включват почистването ѝ сутрин и вечер със средства, които не са дразнещи, не съдържат алкохол и киселини, и нанасянето на хидратиращ продукт, който да възстанови бариерната є функция.