Новата версия на "Хан Аспарух" тръгва по кината (ТРЕЙЛЪР)

„Ханът и империята“ е дигитално реставриран по оригиналния филм

Култура
14:26 - 22 Януари 2020
13701
Новата версия на "Хан Аспарух" тръгва по кината (ТРЕЙЛЪР)

Новата версия на филма "Хан Аспарух" на режисьора Людмил Стайков - "Ханът и империята" ще бъде показан скоро в някои от българските кина. Преди дни лентата беше показана в препълнената зала на Фестивалния и комплексен център във Варна.

Изпълнителят на ролята на хан Аспарух - Стойко Пеев раздаде стотици автографи и се снима с възторжени зрители.

Филмът „Ханът и империята“ е създаден от дигитално реставрирано изображение на оригиналния филм за хан Аспарух, така както е бил заснет, като е използвана най-новата съвременна технология. Този проект се случва 38 години след създаването на трилогията. „Фанагория”, „Преселението” и „Земя завинаги”, са едни от най-гледаните ленти в българското кино въобще, с общо над 10 милиона зрители.


Сега, на базата на класическата творба, в която навремето са взели участие над 100 000 души, е създадена нова творба. “Ханът и империята“ е създаден с нова драматургична структура, нова музика и звукови ефекти представени в сараунд среда. Изображението е дигитализирано в 4К и отговаря на най-взискателните световни критерии за филмово разпространение. Работата по новата версия е отнела около година и половина, по думите на режисьора акад. Стайков.


„Иска ми се да вярвам, че филмът „Ханът и империята“ ще впечатли и развълнува зрители от всички възрасти със забележителните актьорски превъплъщения, с грандиозните, необичайни за българското кино масови сцени и епични битки, с трагизма, саможертвата и лишенията на главния герой по пътя към заветната му цел и не на последно място - с очевидните асоциации и изводи, които поражда далечната епоха за нашето съвремие. Бях много развълнуван, че този филм направи една своеобразна връзка между поколението творци, създали оригиналната версия и новото поколение кинематографисти, които със същата всеотдайност и вълнение, вложиха цялото си сърце, в името на скъпата за всеки българин тема“, казва режисьорът Людмил Стайков.


За пръв път в България се пристъпва към такава реставрация на изображението на оригиналния филм, който ще бъде предаден на Българска национална филмотека.

Филмът е реставриран от Доли медия студио, като компанията е и продуцент на новаат версия на кино епоса. Филмът е с продължителност 140 минути.

В ролите ще видим Стойко Пеев, Васил Михайлов, Йосиф Сърчаджиев, Аня Пенчева, Ваня Цветкова, Богомил Симеонов, Петър Слабаков, Джоко Росич.