Нови 10 българи са блокирани на летище в Париж

Министерството на външните работи на Република България препоръчва да не предприемате пътувания от и към чужбина

Новини
08:20 - 09 Май 2020
2230

Във връзка с постъпили медийни запитвания относно група от около 10 български граждани, сезонни
работници в земеделието, недопуснати да влязат на територията на Франция, ви уведомяваме, че посолството ни в Париж е в непрекъснат контакт с тях. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.

Преди дни 70 българи бяха блокирани на същото летище при опит да влязат във Франция.

Новите десет български граждани са пристигнали на 7 май на летище "Шарл де Гол". Настанени са в административен център за чужденци. Предоставят им се храна и вода. Разговаряли са с консула ни в Париж, г-жа Милена Узунова на 7 и 8 май.

На 8 май българският консул е провела разговори с техни роднини, обяснила е какви са изискванията на френските власти за влизане в страната.

На 9 май има полет до България, с който българските граждани могат да се върнат в страната ни, при наличие на места и съгласие от тяхна страна.

Министерството на външните работи на Република България препоръчва да не предприемате пътувания от чужбина към България или от България към чужбина, освен ако не е абсолютно наложително!

Българските консули и дипломати не могат да отменят Вашата карантина, наложена в чужда държава. Не можем и да осигурим Вашето придвижване, ако то е забранено със заповед, закон, декрет или друг нормативен акт в приемащата държава.

От 08.04.2020 г. Френската република разрешава влизане в страната само на чужденци, които имат постоянно местожителство във Франция, което изключва сезонните работници.

Тази информация е поместена както на сайта на МВнР в рубриката "Коронавирусът-какво да
правим", така и в рубриката Съобщения на Ситуационен център относно Франция, така и на сайта на българското посолство във Франция.