Нови 20 000 безработни заради чумата по свинете

Специалисти прогнозират над 2 милиарда лева загуби за икономиката

Новини
12:44 - 05 Август 2019
3453
Нови 20 000 безработни заради чумата по свинете

Вече имаме около 20 000 – 25 000 безработни вследствие на африканската чума по свинете. Това каза финансовият експерт Мика Зайкова в интервю за Агенция "Фокус" във връзка с икономическите последствия от възникналата кризисна ситуация с африканската чума по свинете.

Тя коментира какви могат да бъдат последиците от създалата се вследствие на чумата безработица. „Нашата безработица вече не е 5%. Второ: има шанс тези безработни да се увеличат и също да искат пари от осигурителната система, защото трябва да получават обезщетения за безработица“, обясни експертът.

Зайкова акцентира и върху ръста на цената на свинското месо. „Към момента той е между 7 и 10%, но специалистите очакват свинското месо да се вдигне до 10, 20, 30%. Вече ще започнат страните, наши контрагенти, които купуват свинско от нас, да казват, че не искат нашето свинско, колкото и да им обясняваме, че чумата не била вредна за човека. Само че хората вече се страхуват. Така че ще откажат договорите и то с право. Това е изключително голяма загуба“, обясни тя.

Зайкова обърна внимание и на точните размери на загубата за страната ни вследствие на АЧС. „Изчислява на над 2 милиарда лева, но това не е крайната цифра, защото вече се говори за огнища в Южна България. А както каза еврокомисарят по здравеопазването, прехвърлим ли Балкана, цялото свиневъдство отива на кино“, коментира още тя.