Нови 228 ХИВ позитивни от началото на годината

277 759 лица са се изследвали безплатно и анонимно и са узнали своя статус

Новини
08:41 - 01 Декември 2023
2403
Нови 228 ХИВ позитивни от началото на годината

На 1 декември отбелязваме Световния ден за борба срещу ХИВ/СПИН. Борбата срещу СПИН се води повече от 30 години, а в България основната цел е да се гарантира безопасност при кръвопреливането, както и лечение и профилактика.

Всяка година на 1 декември доброволците на БМЧК – София отбелязват Световния ден за борба срещу ХИВ/СПИН с мащабна информационна кампания на територията на София. В подготовката, организацията и провеждането на изявата се включват над 100 доброволци, служители на БЧК, университети, училища и други неправителствени организации.

Традиционно Столичната Регионална здравна инспекция организира анонимен и безплатен пункт за всички желаещи да се изследват за ХИВ/СПИН. Пунктът ще бъде разположен на ъгъла на ул. "Иван Вазов" и ул. "Кузман Шапкарев" и ще работи от 11.00 до 18.00 ч. На място експерти от СРЗИ ще консултират всеки, който пожелае допълнителна информация и съвместно с Българския младежки Червен кръст ще се раздават информационни материали.

Инициативите са част от Националната АНТИСПИН кампания: „От теб се иска да избегнеш риска!“. 

От Министерството на здравеопазването предоставиха данните за първите десет месеца на 2023 г., които показват, че 277 759 лица са се изследвали безплатно и анонимно и са узнали своя ХИВ статус. От началото на годината са открити нови 228 ХИВ серопозитивни. Запазва се тенденцията от последните години броят на новорегистрираните мъже да е многократно по-голям от инфектираните жени. Съотношението на инфектираните мъже и жени през настоящата година е 4:1 (185 мъже и 43 жени).