Нови етикети ще борят измамите при пчелния мед

Според българските пчелари това е полезен ход, но освен това трябва да се засили и ролята на контрола от страна на Агенцията по храните

Новини
10:20 - 08 Януари 2023
10936
Нови етикети ще борят измамите при пчелния мед

Етикетите върху бурканчетата с пчелния мед вече задължително ще посочват държавата, където е добит продуктът, за да няма заблуда за потребителите. Това пише в измененията на наредбата за изискванията към пчелния мед, предназначен за консумация, съобщава БНР.

Целта на изричното изискване да се посочва страната на произход е да се защитят здравето и правата на потребителите и да бъдат улеснени свободното движение на пчелния мед и достъпът до висококачествени продукти.

Според българските пчелари това е полезен ход. Но те смятат, че трябва да се засили ролята на контрола от страна на Агенцията по храните, тъй като има много  случаи, при които евтин и некачествен мед се внася у нас от страни извън ЕС, а тук се препакетира и се продава като български.

В наредбата се определят и изискванията към състава и характеристиките на пчелния мед, като е задължително, когато той се пуска на пазара или се влага в продукти, предназначени за пряка консумация, в него да не се добавят никакви съставки и хранителни добавки.

Промените трябва да влязат в сила 14 дни след приемането им от Министерския съвет, за да може българските производители на пчелен мед да се подготвят да прилагането им.