Нови панаири по делото за подкуп срещу Иванчева

Осъдената за прибран рушвет кандидат кметица поиска отвод на съда и разпит на прокурора Гешев

Новини
14:18 - 11 Октомври 2019
8686
Нови панаири по делото за подкуп срещу Иванчева

С нов зрелищен панаир, устоен от подсъдимата Десислава Иванчева в съдебна зала, стартира делото за подкуп срещу бившата кметица на „Младост” и заместничката й Биляна Петрова. Съдебният процес се гледа в Специализирания апелативен съд. На първа инстанция Иванчева и Петрова бяха признати за виновни, че са поискали и прибрали подкуп от строителния предприемач Александър Ваклин, за да му разрешат да строи жилишна кооперация в местността „Камбаните”.

Още на старта на делото днес Иванчева поиска отвод на целия съдебен състав начело с председателя му съдия Георги Ушев. Аргументите бяха най-различни - от обвинения в пристрастност до съмнения в оказване на влияние. Отвод адвокатите на Иванчева и Биляна Петрова поискаха и по отношение на прокуратурата, спрямо която дори бяха изразени съмнения за корупция.

След като съдиите отхвърлиха искането за отвод, Иванчева настоя в съдебна зала да се яви и да бъде разпитан заместник-главният прокурор Иван Гешев. Според подсъдимата, около Гешев имало съмнения за конфликт на интереси. Тя обвини прокурора, че е давал указания на разследващите.

Аферата с Десислава Иванчева избухна през пролетта на 2018 г. Тогава тя бе зрелищно арестувана заедно със заместничката си Биляна Петрова минути след като прибра подкуп от 70 000 евро от Александър Ваклин. С двете жени бе задържан и бившия кмет на „Младост” Петко Дюлгеров, който е посредничил между Ваклин и Иванчева за рушвета. Според данни от разследването, строителният предприемач е бил рекетиран за подкуп от 1 милион лева, за да му бъде разрешено да строи в местността „Камбаните”. Малко след като Ваклин плаща първата вноска от рушвета, Иванчева звъни на секретарката си и казва да придвижи преписката за разрешителните за строеж.

След като прекара дълго време в ареста, Десислава Иванчева бе пусната под домашен арест. Тя участва на изборите за евродепутати и събра над 100 000 гласа. Сега осъдената за подкуп бивша фризьорка е кандидат за кмет на София. Тя обаче се жалва, че не й разрешават да провежда предизборна кампания. Наскоро Иванчева цъфна в позорен видеозапис, в който се договаря с Йордан Бонев, син на Венцислав Ангелов – Чикагото за „доставка” на протестиращи срещу кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор. Именно прокурора Гешев ръководи акцията по задържането на Иванчева и Биляна Петрова.