Нови провали за Тотнъм и Нюкасъл

Уест Хем с обрат срещу "шпорите", Евертън тресна "свраките" след класика

Спорт
08:24 - 08 Декември 2023
2997
Нови провали за Тотнъм и Нюкасъл

Уест Хем надделя с 2:1 в лондонското дерби срещу Тотнъм след обрат. Попаденията за „чуковете“, гости в този мач, бяха дело на двама англичани – Джаред Боуен и Джеймс Уорд-Праус. За домакините откри Кристиан Ромеро.

С победата Уест Хем се приближи на три точки от днешния си съперник, събирайки 24. „Чуковете“ са девети, докато „шпорите“ са пети с 27.

“Шпорите“ откриха след само 11 минути игра, когато Педро Поро центрира отлично, а колегата му в отбрана Кристиан Ромеро засече с глава за 1:0.

Тотнъм можеше да удвои десетина минути преди почивката. Тогава Джовани Ло Селсо навлезе в наказателното на гостите и стреля, ала Лукаш Фабиански се намеси с вещина.

Втората част бе противоположна на първата и Уест Хем наказа грешките на домакините, без да допусне и кой знае какви неприятности пред своята врата.

Седем минути след началото на второто полувреме резултатът стана 1:1. Двоен рикошет прати топката на пътя на Джаред Боуен и крилото с удар с по-слабия си десен крак не остави шанс на Гулиелмо Викарио.

Точно 20 минути преди края Ричарлисон изпусна чисто положение за „шпорите“ и грешката му бе наказана 4 минути по-късно. Защитник на Тотнъм върна прекалено слабо топката към Викарио, който посегна да я хване с ръце. Италианецът обаче бе изненадан от Джеймс Уорд-Праус – с първия си удар англичанинът прати топката в гредата, но след това тя се върна в него и без затруднения бившият играч на Саутхемптън я прати в опразнената врата за 1:2.

Евертън избухна в последните минути на двубоя с Нюкасъл и записа категорична победа с 3:0 над "свраките" в друга среща от 15-ия кръг на Висшата лига. С успеха "карамелите" събраха 10 точки, на една над 18-ия Лутън. Нюкасъл остава седми с 26 точки.

Двубоят започна с опасност за Нюкасъл, но ударът на Мигел Анхел Алмирон в 18-ата минута бе отразен от Джордан Пикфорд.

Две минути след това Мартин Дубравка също трябваше да се намесва, след като Доминик Калвърт-Люин си освободи пространство за изстрел и опита да прати топката в долния ляв ъгъл.

В 31-ата минута Джак Харисън даде хубав пас на Дуайт МакНийл, но той стреля на сантиметри от вратата.

Eвертън започна по-активно втората част и приложи домакински натиск над своя противник. Това даде резултат в последните минути на двубоя.

В 79-ата минута сбърка и подари топката на Киърън Трипиър сбърка и подари топката на Дуайт МакНийл, който тръгна на самостоятелен рейд, навлезе в наказателното поле и с мощен изстрел не остави шанс на Дубравка за 1:0.

Седем минути след това отново Трипиър сбърка, като този път Джак Харисън отне топката и пусна в наказателното поле, където МакНийл хитро пропусна паса, а Абдулай Дукуре нахлу на скорост и засече топката във вратата за 2:0.

В шестата минута на добавеното време Бето вкара първия си гол с екипа на Евертън, за да оформи крайното 3:0.