НОВИНАТА: Маските стават задължителни от 22 октомври

Общество
17:07 - 20 Октомври 2020
5129
НОВИНАТА: Маските стават задължителни от 22 октомври

Заповедта за задължителни маски на открито ще бъде оповестена утре. Тя влиза в сила от четвъртък, 22 октомври. Това обяви на брифинг здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Целта е да оставим един ден на хората да се снабдят с маски, обясни министърът.

По думите му маските ще са задължителни навън до края на ноември. Срокът не е окончателен, може да бъде променен според епидемиологимната обстановка.

В област Ловеч има 6 лечебни заведения, които са ангажирани пряко с пациенти с нужда от лечение на COVID. Ученият процес ще продължи присъствено в учебните заведения. От 2871 ученици - 0,02% са с положителен тест за коронавирус, 0.3% са карантинирани. От 1302 учители 0,5% са диагностицирани.

Продължаваме с активния контрол по спазването на мерките по всички обществени места. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов на извънреден брифинг.

По думите му от 22 октомври ще влезе в сила и 10-дневна карантина при липса на симптоми.

Ангелов отговори и на журналистически въпроси за прекъснатата визита на президента в Естония. Той обясни, че отговаря само за здравето на българските граждани на територията на България. 

Към президента ще бъдат приложени нормативни уредби, каквито съм към момента. В петък той е бил в контакт с ген. Димитър Петров, а на 18-ти генералът е дал позитивен резултат на тест за коронавирус. Знаем, че президентът е бил уведомен от началника на отбраната адмирал Евтим Евтимов, че ген. Петров е заразен.

Какво се е случило оттам нататък... мерките са еднакви за всички. С пристигането си в България той се счита за контактно лице, ще бъде поставен под карантина, ще му бъде предложен PCR тест на летището и докато излязат резултатите, ще е под карантина. На екипажа ще им бъде предложен PCR тест на място на летището, да се наблюдават, ако имат симптоми, да уведомят личния си лекар или РЗИ, обясни министърът. Днес директорът на РЗИ-София е уведомен, че президентът е бил контактен на положителен с PCR тест, обясни Ангелов.

Очаквайте подробности