Новината: Парковете и градините забранени за разходки

Актуални новини
16:43 - 20 Март 2020 (обновена)
7252
Новината: Парковете и градините забранени за разходки

От 21 март със заповед на здравния министър се въвеждат нови крути мерки. Преустановяват се посещенията на паркове, градски градини и спортни площадки на открито.

Органите на МВР ще организират КПП-та на входовете на областните центрове и ще се пропускат само тези хора с неотложно пътуване по работа, здравословни причини или се завръщат на постоянен или настоящ адрес. Необходими за целта са служебни бележки от работодатели, лични лекари и документи за самоличност. 

Забранява се на хората до 60-годишна възраст да посещават хранителни магазини и аптеки от 08,30 часа до 10,30 часа всеки ден, защото това време е отделено за пазаруване на по-възрастните българи. 

Началникът на ВМА и шеф на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски уточни, че тази мярка се налага, за да може възрастните хора да пазаруват в тези часови интервали, тъй като тогава те няма да се засичат с хората, които отиват на работа, а и като цяло веригите не били натоварени тогава. 

Ако и тези мерки не дадат резултат, ще се наложи по-високо ниво с пълно затваряне вкъщи, като ще се наложи органите на реда да връщат по домовете онези, които нямат легитимна причина да са навън.

"Да не изпадаме в апокалиптични картини за бъдещето. Не е добре за обществото", призова проф. Мутафчийски.