Новините вече задължително ще са и за глухи

Телевизиите ще са длъжни да осигурят жестомимичен превод в централните си емисии между 19 и 22 ч.

Новини
15:44 - 06 Август 2020
1545
Новините вече задължително ще са и за глухи

Новинарските емисии между 19 и 22 ч. да се излъчват задължително с осигурен жестомимичен превод, а също и дискусионните предавания с политическа и икономическа насоченост. Това предвижда проектът за Закон за българския жестов език, внесен за обществено обсъждане от Министерството на образованието и науката.

В него се казва още, че в бъдеще детските градини и училищата ще осигуряват възможности за изучаването на този език не само от деца с увреден слух, а и от други като допълнителна форма на подготовка. Целта е да се насърчи комуникацията между деца с и без увреждания. Предлага се също така глухите хора да могат да ползват безплатно жестомимичен превод. За глухите и сляпо-глухите ученици в училищата се въвежда специален учебен предмет "български жестов език". Висшите училища пък следва да осигурят условия за подготовка на специалисти по българския жестов език.

Предвидено е законът да влезе в сила на 1 януари 2021 г. Обученията по специалния учебен предмет и по специалното образователно направление по български жестов език в училищата и детските градини обаче е предвидено да започнат от 15 септември 2026 г. До края на 2022 г. кметовете на общини и ръководителите на административните структури в системата на изпълнителната власт трябва да осигурят условия за административно обслужване на глухите и сляпо-глухите хора.