Новият „Мастършеф” Марианна: Статуетката е тежка, както и отговорността, която носи!

Готвенето е наука, а най-вкусната храна е домашната, казва победителката от риалити шоуто

Нещо за четене
16:05 - 04 Декември 2023
10874
Новият „Мастършеф” Марианна: Статуетката е тежка, както и отговорността, която носи!

Марианна Александрова е големият победител в осми сезон на емблематичното кулинарно предаване „Мастършеф”. Освен титлата „Мастършеф на България“, тя грабна и голямата награда от 100 000 лв. На финала Марианна се изправи срещу бившия боксьор Осман Пенд и фаворитката на останалите хоби-готвачи - Биляна Стамова. Варненката спечели chef Илиан Кустев, chef Александър Таралежков и ресторантьора Явор Сарафов със своето морско меню. Марианна оцеля в цели 7 елиминационни битки, спечели си 3 значки за имунитет и една мастър-престилка по пътя си към финала.

 „Морската лъвица“, както я нарече chef Таралежков, е научен работник с изявена страст към туризма. Още в началото на надпреварата тя сподели, че има за цел да създаде регионален гастрономически бранд на град Варна заради многото националности, оставили своя отпечатък върху местната кухня. Вярна на принципите си, за финала тя представи родния си град с тристепенно меню, базирано на задълбочено 3-годишно проучване. Пред репортер на Lupa.bg Марианна разкри как се чувства като победител в шоуто, какво ще направи с голямата награда и какви са бъдещите й кулинарни планове.

- Здравей, Марианна! Честита награда! Как се чувстваш?

- Много съм удовлетворена и щастлива.

- Очакваше ли, че ще спечелиш?

- Да! С тази нагласа влязох в шоуто.

- Тежка ли е статуетката на „Мастършеф”?

- Тежка е и статуетката, тежка е и отговорността, която носи. Очакват ме доста ангажименти, старание и самоусъвършенстване.

- Какво ще правиш с голямата награда от 100 000 лева?

- Тази дни помислих обстойно по този въпрос. Най-вероятно ще подобря своята кулинарна квалификация с обучения в чужбина. Смятам също да издам книгата си, която ще бъде кулинарна, но ще бъде основана на научни изследвания. Не просто книга с рецепти, а с обяснение защо точно този продукт е там, в тази рецепта. Както беше на финала в „Мастършеф”.

- В шоуто представиха, че туризмът ти е най-голямата страст в живота. Готвенето или туризма?

- Двете неща са свързани. Туризмът е вид откривателство, а готвенето представя различните култури и ни позволява да ги открием по най-натурален начин.

- На какво те научи „Мастършеф”?

- На първо място да не се доверявам на никого, на второ място да бъда доста самодисциплинирана и не на последно място - станах по-стресоустойчив човек.

- Коя е любимата ти кухня?

- Това е много труден въпрос, но в последните години изпитвам афинитет към източноазиатска кухня.

- Коя е най-вкусната храна?            

- Най-вкусната е домашната храна.

- Имаш ли любимо ястие?

- Обичам много тартари и неслучайно се явих на кастинг точно с тартар. Понякога малкото е повече и точно в тези ястия си проличава професионализмът на един готвач.

- „Мастършеф” със сигурност ти даде много, а взе ли ти нещо?

- Не мога да кажа, че ми е взел. Единствено излязох от зоната си на комфорт за 3 месеца, бях далеч от близките си, от морето. Това ми е най-дългата раздяла с морето. Пътувала съм доста, отсъствала съм от Варна, но винаги е имало морски или океански бряг. Тези 3 месеца бяха най-дългият ми период без воден басейн. Варна е патологично състояние. Варна е религия за варненци.

- Как би се описала с няколко думи?

- Аз съм амбициозна домакиня. Също съм и много наблюдателен и самокритичен човек. Никога не се отказвам и винаги правя дадено нещо, докато не се получи.

- Има ли хора, които не могат да готвят или могат, но просто не искат?

- Мисля, че няма някой, който да не може да готви. Всичко е въпрос на старание и желание.

- Какво ти предстои след „Мастършеф”?

- Продължавам да преподавам в Икономически университет – Варна. Имам научна степен и обожавам работа си със студентите. Смятам да правя повече кулинарни демонстрации, включително кулинарни уроци, защото готвенето е наука. Дори и най-опитните готвачи признават, че непрестанно откриват нещо ново за себе си. Да приготвяш и сервираш храна е изкуство.