Новият директор на „Лозенец”: Медицинският туризъм трябва да спре!

Лекарят сподели, че в болницата са направени 276 трансплантации

Новини
20:23 - 20 Юни 2021
3279
Новият директор на „Лозенец”: Медицинският туризъм трябва да спре!

Медицинския туризъм трябва да спре, а в законодателството трябва да има промени. Това каза новият директор на лечебното заведение доц. Радосвет Горнев.

Лекарят сподели, че в болница "Лозенец" са направени 276 трансплантации - една белодробна, 101 на черен дроб, 176 на бъбреци, две сърдечни. Никой обаче не знае колко българи са били подложени на трансплантация в чужбина.

"Една декларация пред нотариус вероятно може да отвори вратичка и да се получи трансплантантационна ситуация между украинец и японец", изрази предположения доц. Горнев за съмненията, че чужденци "прескачат" правилото за донорство между роднини.

Новото ръководство на болница "Лозенец" не можеше да поеме управлението. Причината бе съдебен иск, който е подал бившият ѝ началник проф. Любомир Спасов. Той беше уволнен от служебния здравен министър Стойчо Кацаров заради съмнение за извършване на незаконни трансплантации и финансови щети за НЗОК. От болницата отричаха да се извършват подобни дейности. По думите при трансплантациите има сложен процес и не може да се твърди, че участващите специалисти са виновни за нещо. Според него и няма факти, както и обвинения.

"На хората в болницата не може да им се вменява вина, няма категорично становище от нито една институция, нито обвинения", добави той.

Доц. Горнев обясни, че е бил в екипа, лекувал държавния служител, за който се появиха съмнения, че е прередил листата на чакащите. По-късно от болницата заявиха , че е бил спешен случай и затова е последвала донорска ситуация. „Той беше карциномно болен и се нуждаеше от трансплантация. Хирурзите не определят кой да бъде избран за трансплантация", подчерта Горнев.  

Новият директор заяви, че негов приоритет е да върне доверието в болница "Лозенец".”Трудно ще се изтрие етикетът "правителствена", но тя е достъпна за всички и разполага с отлични специалисти”, каза доц. Горнев пред bTV. Той подчерта, че трябва да се привлекат специалисти, за да има повече донорски ситуации у нас и да се върне доверието.