Новият шеф на НСО: Случаят с Доган остана емблематичен за нас

"Работата ни е високорискова, трудно е да придвижиш политик от едно на друго място" , обясни Красимир Станчев

Новини
19:31 - 02 Октомври 2019
3705
Новият шеф на НСО: Случаят с Доган остана емблематичен за нас

„Трудности сме имали с всеки политик, но не мога да коментирам имена.“, заяви пред БНТ новият началник на Националната служба за охрана Красимир Станчев в първото си телевизионно интервю.

Станчев обясни, че наистина е сложно да се придвижи политик от едно до друго място, още повече в последните години на протести. Това е част от нашето напрегнато ежедневие и високорисковата ни работа, обясни Станчев.

"В НСО работят изключителни професионалисти, минали са през всякакви форми на обучение и ситуации, но има един момент с натоварване на личния състав, която не виждам на сто процента. Виждам оптимизация. Не съм изяснил изцяло своята позиция. Има тайни от мен към колегите, а не тайни към обществото", добави новият шеф на НСО.

Охранителят обясни, че 5 години са нужни на гардовете, за да добият нужните умения. "Има хора с различна психика, и ние сме хора, не сме машини“, каза Станчев.  

"Случаят с Ахмед Доган беше емблематичен за нас. Не сме имали такава версия на нападение срещу човек. Оттогава предприехме мерки, с които всеки трябва да е запознат изцяло със схемата, къде са входове и изходи, къде са охраняването на някои лица. Това остана като черта в нашата история. Има все още някои пропуски, които се случват, това ще е част от нещата, с които аз ще се заема", върна се назад началникът на охранителите.

Станчев обясни, че НСО никога няма да изчезне, въпреки, че много хора приемат службата с доза негативизъм. „Разчитам и на собствения си авторитет. Когато покажа грешните неща, доста хора ме разбират. Доста хора се зарадваха, че съм станал техен ръководител. Най-нещастен от цялата случка съм аз", каза шеговито той. 

"Класифицирана информация е колко депутати в парламента охраняваме. Повечето хора, които охраняваме, са били мъже", завърши той.