Новият шеф на реферите: Заплашваха ме с телефонни обаждания

Идвам да помогна на съдийството и футбола, заяви Тодоров

Спорт
17:57 - 12 Септември 2024
948
Новият шеф на реферите: Заплашваха ме с телефонни обаждания

Ексклузивни признания от новия шеф на реферите в България Станислав Тодоров. Той разкри, че е бил заплашван като съдия и към него е бил отправян натиск от клубове от Първа лига с телефонни обаждания, като е сигнализирал за това още в съответните моменти.

Сега Станислав Тодоров обещава родното съдийство да се подобри още с първите мачове от новия кръг от утре. И обеща, че няма да позволи на повече клубове да притискат съдиите.

„Силни се надявам да успеем да смъкнем напрежението, което се създаде в предишните кръгове, имаме среща със съдиите тази вечер, просто да си кажем по няколко приказки какво предстои, каква линия искаме да следваме, какво трябва да се направи, напрежението да спадне и отборите да бъдат по-спокойни“, започна Тодоров.

„Линията по принцип е дадена от президента, това е да има равнопоставеност към отборите, каквото има на терена, да бъде дадено, след края на мачовете да не се говори за съдийството, а само за мачовете. Напрежението, когато ескалира, рефлектира и върху съдиите, оказва им влияние, нужно е самочувствие, увереност, искаме нещата да се подобрят. В сходни ситуации съдиите да взимат сходни решения, за да има обективност в цялата работа“, добави той.

„Ние ще се стремим да уеднаквим критериите. Най-важното е една и съща ситуация да бъде отсъждана по един и същи начин от един съдия, втори съдия, трети съдия, за да не стане един да даде наказателен удар, а друг – не, защото не можем да го обясним това нещо“, сподели Станислав Тодоров.

„Нищо не ме притеснява. В личен разговор с президента казах, че идвам да помогна на съдийството и футбола. Това е като отборите, когато не върви отборът, се сменя треньорът, може да има добри намерения, но когато не се получи, най-нормалното е да се смени. Това не ме притеснява и не ме натоварва.“

„Кой ме потърси? Президентът, естествено. Това е решение единствено на президента, не е лесно това решение, което вземах. Моето желание е да помогна, колкото мога“, сподели новият шеф на съдиите.

„Един от основните проблеми е различният критерий в едни и същи ситуации. Върху това нещо трябва да се работи. Самите съдии трябва да имат повече увереност. Може и да има клубове, които оказват натиск. Ако има някакво обаждане, да ми бъде споделено, след това ще взема необходимите мерки, за да не се оказва този натиск, да свирят това, което има и да са спокойни. Във времето е имало такива случаи, аз съм имал такива случаи, които съм споделял на Съдийската комисия. Когато се вземат мерки, тези хора спират да звънят. Не виждам защо трябва да се притесняват съдиите, те са на терена, за да са отборите в равни условия“, разкри Тодоров.

„Не е било един клуб, има много хора покрай клубовете, които се занимават с тази работа и пречат на целия процес, който се случва във футбола. За клубове няма какво да говоря, с мен беше преди много години, споделял съм го веднага, няма да влизам в подробности. Искам ако има такъв натиск, такова обаждане, да споделят. Може да е от някой колега, от някой клуб. Аз ще го изнеса това нещо като информация“, заяви Станислав Тодоров.

„Имало е и случаи с клубове от Първа лига. Разбира се, има ли нещо такова, ще уведомим президента, ще вземем мерки срещу такъв тип поведение. И във Втора, и в Трета лига ако има, трябва да се спре. Не мога да кажа точно какво казват, заплашвали са ме мен, много пъти съм ходил да давам информация, заплашван съм и със семейството, не ми е попречило да си продължа кариерата докрай. Със сигурност съм се замислял да се оттегля, но в крайна сметка сме съдии на терена, трябва да имаме здрава психика и здрав характер, не трябва да се отказваме от това, а да си вършим нашата работа“, разкри още той.

„Няма как да стене, казвам ви“, категорично отговори Станислав Тодоров на въпрос какво ще отговори, ако някой клуб пожелае даден съдия да му свири мач.

„Това беше преди много време, бях млад съдия, прохождах тепърва, в момента нямаме такъв случай, няма такава ситуация“, сподели Тодоров за стачка на съдиите заради оказан натиск в мутренските години – „Не съм бил свидетел, знам, че имаше и много посегателства върху съдиите тогава, беше предприета и такава мярка, сега няма нищо такова.“

„Нямам такива наблюдения и не знам защо нещата трябва да се водят в такава насока. За нас най-важното е всички да са равнопоставени“, сподели той на въпрос дали Лудогорец е подкрепян от съдиите.

„Това, което е било до седмия кръг, не ме интересува. Хора, които ги няма, няма да коментирам. От осмия кръг нататък мога да коментирам неща, които се случват в мачовете. Ситуации, които са били, няма какво да коментираме.“

„За съжаление нито един наш съдия не извикаха на Европейското първенство, Георги Кабаков е на най-високото стъпало в България, след него идва Радослав Гидженов, младо и перспективно момче, надявам се да имаме съдия в категория Елит. Има млади момчета, които в момента са под наблюдение и ще им дадем шанс. Ако го оправдаят, ще бъдат в Първа професионална лига, независимо от стажа, ако има нивото и куража, ще му бъдат давани мачове. Щом може, ще даваме шанс“, заяви Станислав Тодоров.

„Не е проблем един и същи съдия да бъде главен и ВАР в един и същи кръг, но трябва да запълним наряда, това е един обем от хора, това си е наша работа кой как ще назначим и отборите да нямат проблеми. Не трябва съдии от чужбина да свирят по-възловите мачове, ние ще се справим. Не може да се тегли жребий, забранено е от УЕФА, не знам някой треньор да си избира състезателите чрез жребий, не е решение.“

„За мен ВАР помага в много голяма степен, сигурен съм, че ВАР ще се развива, ще работи, ще се подобрява, но категорично помага.“

„Не бих извадил някои сериозни грешки, няма как да започна и да вадя веднага съдии, вече зависи кой как ще се представи за позицията, която ще заслужи. Познавам новите лица в Комисията, това са бивши съдии, честни и работливи лица, нашата работа е да сме честни и безпристрастни. Това са хора, с които съм имал желание да работя. Ще си запазя за себе си на кой отбор съм фен“, завърши Станислав Тодоров.