Новият треньор на Милан се оказа фен на врага Интер

Мечтата на Марко Джампаоло е да води „нерадзурите”

По света
15:13 - 20 Юни 2019
2415
Новият треньор на Милан се оказа фен на врага Интер

Новият треньор на закъсалия италиански гранд Милан се оказа запален привърженик на градския противник Интер. Марко Джампаоло подкрепял „синьо-черните” от Милано още от малък, признава самият той в интервю за вестник „Република” от октомври 2017 г. 51-годишният стратег мечтаел някой ден да води Интер, но вместо това се озова в Милан.

„Интерист съм още от дете. Като футболист и треньор винаги се стремиш към най-доброто, подкрепяш отборите, чиито цветове защитаваш, но моето сърце винаги остава в Интер. Мечтая някой ден да съм треньор на отбора”, признава Джампаоло в своето интервю, по онова време все още треньор на Сампдория.

Милан се явява първото наистина голямо предизвикателство за Марко Джампаоло, който вчера официално подписа договор за три години, с опция за още една. В досегашната си кариера роденият в Белинзона (Швейцария), но израснал в Джулиянова (Италия) треньор винаги е водил скромни отбори. След 4 години на чиракуване като помощник-треньор, през 2004 г. застава като старши начело на Асколи.

Оттогава минава през отбори като Каляри, Сиена, Катания, Чезена, Бреша, Кремонезе, Емполи. В последните три години води Сампдория, като последния сезон впечатли с някои брилянтни победи, включително срещу Милан и шампиона Ювентус.

Като футболист не прави име. Играе само за отбори от серия Б и серия Ц. Няма нито един мач в елита на Италия, нито един с националната фланелка. Приключва безславно футболната си кариера едва на 30 години.

Балансът му като треньор на Сампдория е положителен, макар и доста на кантар. За 123 мача в трите сезона стига до 49 победи срещу 48 загуби, при 26 равенства. Това прави 39,8% успеваемост. Предпочитаната от Джампаоло схема на игра е с двама нападатели, с офанзивен халф зад тях: 4-3-1-2. Така бяха подредени Сампдория и преди това Емполи под неговото ръководство.

Според слуховете първата трансферна цел на Джампаоло в Милан е френският халф на Фиорентина Жордан Верету, който записа 37 мача с 5 гола и 4 асистенции за „виолетовите” през миналия сезон.

Снимка: БТА