Ново 20: Президентът на Наполи работи по проект за нова Суперлига

Спорт
17:25 - 15 Септември 2021
649
Ново 20: Президентът на Наполи работи по проект за нова Суперлига

Президентът на Наполи Аурелио Ди Лаурентис разкри, че работи по проект за създаването на Европейска Суперлига, но в различен формат от тази, която се опитаха да направят водещите клубове в Европа и предизвикаха възмущението на футболния свят. Според шефът на неаполитанците има нужда от драстични промени.

“Системата вече не работи. Шампионската лига и Лига Европа не носят достатъчно приходи, за да оправдаят участието на клубовете в тях. За да бъдеш конкуретноспособен, имаш нужда от повече играчи от високо ниво. Това означава да харчиш повече пари, а наградният фонд от евротурнирите не гарантира това. Затова клубовете трябва да говорят помежду си и да измислят по-модерен и доходоносен турнир за всички”, заяви Де Лаурентис.

“Трябва да намалим броя на мачовете чрез намаляване на отборите в топ първенствата в Европа. И да създадем Европейска лига с демократична система на участие, базирана на постигнатото в местните първенства. Разгледах проект, който може да донесе 10 милиарда евро на играта в Европа, но трябва воля и пълна независимост”, допълни той.

Президентът на Наполи, който е филмов продуцент, притежва клуба от почти две десетилетия. Той става собственик на неаполитанците през 2004 г., когато те имат сериозни финансови проблеми и са в трета дивизия.

“Ако не променим правилата на играта и не я направим по-голям спектакъл, младите хора ще ни изоставят и футболът вече няма да бъде централна част в живота им. Моето проучване ми казва, че хората между 8 и 25 години са спрели да гледат футбол и предпочитат да си играят с телефоните, които тотално са променили децата ни. Не казвам, че ходенето на стадиона ще спре, но сега имаме “виртуални стадиони”, които могат да привличат милиарди хора, които могат да играят игри помежду си. Кой знае какво ще стане, ако успеем да ги върнем на пътя на най-великият и значим спорт в света?”, коментира още Де Лаурентис.