Ново огнище на пожара в планината Славянка

Още 1200 декара гори се запалиха

Новини
08:04 - 06 Август 2024
737
Ново огнище на пожара в планината Славянка

Ново огнище на пожара в гръцката част на планината Славянка премина границата и разшири фронта на пожара на българска територия.

Новият периметър е от около 1200 декара и гори на западния фронт. Там работят вече тежки булдозери, които са започнали да правят широки просеки, за да ограничат разпространението на огъня.

Районът е с бързо горящи хвойни, което улеснява разпространението на стихията, обяснява Пламен Поюков, директор на горското стопанство в Катунци. С високопроходими пожарни коли ще се правят днес "водни ивици" за ограничаване на огъня.

На изток и север пожарът е низов, но е обхванал много голяма площ в биорезервата "Алиботуш".

Пожарът в планината Славянка гори от повече от две седмици. 

В гасенето от въздух се включват отново и пристигналите вчера испански самолети. Очакват се и наши военни хеликоптери. Вчера екипите на двата шведски самолета бяха изпратени с благодарности за помощта им.

От запад навлизат нови огнища от Гърция, което допълнително усложнява локализирането на пожара
В Западна България, Кюстендилско, също на две места продължава да гори, но пожарите са локализирани.

Край селата Църварица и Илия, в община Невестино, огънят е локализиран от четирите му страни. През изминалата нощ на мястото останаха дежурни екипи. Пожарът е обхванал около 1000 декара, от които 500 дка гора, засегната е и земеделска земя. Днес служителите от пожарната, горски, военни и доброволци ще продължат потушаването му.

Локализирани са пожарите в благоевградското село Сенокос и в кюстендилското Църварица.

Дежурен екип има и под връх Шаралия в Пирин. Там разпространението на огъня е овладяно, но тлеят огнища вътре в периметъра.