Ново признание за Везенков

Българинът отново попадна в идеалната петица на Евролигата

Спорт
16:34 - 15 Май 2023
2329
Ново признание за Везенков

Най-добрият български баскетболист Александър Везенков, който носи екипа на гръцкия Олимпиакос, получи поредно отличие за най-силния сезон в кариерата си. За втора поредна година Везенков попадна в „Отбора на сезона“ в Евролигата.

Крилото, който вече заслужи наградата „Алфонсо Форд“ за топ реализатор в турнира и е фаворит за приза „Най-полезен играч“, бе избран заедно с Лоренцо Браун от Макаби (Тел Авив), Джанан Муса от Реал (Мадрид), Матиас Лесор от Партизан и Валтер Таварес от Реал (Мадрид), който също за втори пореден път попада в идеалната петица.

През сезона Александър Везенков на два пъти ставаше най-стойностен баскетболист на месеца – през ноември и февруари. Той води в класациите за най-резултатен състезател със средно 17.2 точки и за най-ефективен – със среден коефициент 21.2, а при борците е втори със средно 6.8 на мач.

Спортист номер 1 на България за 2022 година осем пъти записа "дабъл-дабъл" в мачовете на Олимпиакос през настоящия сезон в Евролигата и пет пъти бе избиран за най-полезен баскетболист на отделните кръгове в турнира.