Новото вълнуващото съперничество между Джокович и Алкарас ще продължи и на US Open

Двамата са сред основните фаворити за спечелването на трофея в Голямата ябълка. Но кои са другите?

Спорт
13:15 - 28 Август 2023
2980
Новото вълнуващото съперничество между Джокович и Алкарас ще продължи и на US Open

Карлос Алкарас заминава за Ню Йорк като действащ шампион, но Новак Джокович няма да бъде безсилен и безучастен. Надпреварата US Open стартира тази вечер, а феновете вече са насочили вниманието си към Голямата ябълка.

Дните на голямата тройка в мъжкия тенис може и да са отминали, но новото дете в квартала изглежда е готово да доминира през следващите години.

Карлос Алкарас крачи все по-уверено и изглежда, че испанецът е единственият играч, способен да спре забележителния възход на един от най-успешните тенисисти на всички времена.

Роджър Федерер може и да напусна голямата сцена, а Рафаел Надал да се готви да се отправи към залеза, но Новак Джокович все още е силен. А съперничеството му с Алкарас вече изглежда, че може да се превърне в нещо велико за поколенията.

20-годишният Алкарас вече осуети надеждите на Джокович за пореден турнир от Големия шлем тази година, а сега ще иска да защити титлата, която спечели по категоричен начин на стадион "Артър Аш".

Джокович срещу Алкарас един срещу друг

Новак Джокович и Карлос Алкарас са се изправяли четири пъти през последните два сезона, като всеки записа по две победи. Испанецът се справи със сърбина по пътя към победата на "Мастърс"-а в Мадрид през 2022 г., но балканецът отвърна на удара на тазгодишното Открито първенство на Франция, като спечели с 6-3 5-7 6-1 6-1 на полуфинала, а по-младият му съперник се бореше с контузия в заключителните етапи на състезанието.

Новак Джокович на "Ролан Гарос"

Джокович продължи да триумфира на "Френч Оупън" след успеха си на Откритото първенство на Австралия, но Алкарас си отмъсти, като попречи на 36-годишния тенисист да спечели трета титла от Големия шлем през 2023 г. с великолепна победа на финала на Уимбълдън.

Младият испанец вдигна трофея в Лондон

Последната глава от тяхното съперничество се състоя в Синсинати миналата седмица, като деветкратният финалист на US Open Джокович се наложи в поредната класика.

Ако Алкарас иска да стане първият играч при мъжете, който успешно защитава US Open, откакто петкратният победител в турнира Роджър Федерер направи това през 2008 г., той вероятно ще трябва да надделее над страховития Джокович, който не показва признаци на отстъпление.

Епичният Уимбълдън

В един от най-вълнуващите финали на турнири от Големия шлем напоследък Алкарас - новият крал на Испания след проблемите с контузиите на Надал, доказа качествата си (сякаш имаше нужда от това) с невероятен успех в "Ол Инглънд Клъб".

Публиката на централния корт видя петсетов епичен мач, в който Алкарас надделя след 1-6 7-6(6) 6-1 3-6 6-4.

По този начин ибериецът запази статута си на №1 в света и стана първият шампион на Уимбълдън, който не се казва Джокович, Надал, Федерер или Анди Мъри, след Лейтън Хюит през 2002 г. - преди испанецът да се роди.

Карлос стана третият най-млад шампион на сингъл при мъжете на Уимбълдън след Борис Бекер и Бьорн Борг. Той също така сложи край на шансовете на Джокович да изравни рекорда от пет поредни титли на Уимбълдън, който се държи съвместно от Федерер и Борг.

"Страхотно е да спечеля, но дори и да бях загубил, щях да бъда наистина горд със себе си с тази невероятна поредица и с това, че влязох в историята на този красив турнир, играейки финал срещу легенда на нашия спорт", каза Алкарас.

Cinci Classic

Месец след епичната среща в SW19 (б. ред. - пощенският код на Лондон), двамата изиграха още един невероятен финал - този път на Western & Southern Open.

Този път Джокович надделя, печелейки с 5-7 7-6(5) 7-6(4) в почти четиричасова битка. 23-кратният мейджър шампион трябваше да изтръгне победата от челюстите на поражението и вече има рекордните 39 титли от "Мастърс 1000" в славната си кариера.

Алкарас, който спаси четири шампионски точки преди да се предаде, се разплака на корта, преди да произнесе емоционална реч след мача. Той запазва статута си на №1 в началото на US Open, въпреки че Джокович изостава само с 20 точки в класацията на ATP.

Сърбинът, от своя страна, се радва на новото съперничество, а празненството му след победата показа колко много означава тя за него след загубата на Уимбълдън.

"Момче, никога не се отказваш!, каза той на Алкарас. - Луд! Честно казано, не знам какво друго мога да кажа. Определено един от най-трудните мачове, които някога съм играл в живота си. Независимо от това какъв турнир, каква категория, какъв играч".

Макар че нищо не може да се приема за даденост, ще са необходими значителни усилия от страна на някой от другите претенденти, за да попречи на последната глава от това вълнуващо съперничество да стигне до финала във "Флашинг Медоус".

Претенденти за US Open: Дали "младите пушки" ще гръмнат?

И така, докато сцената е подготвена за нова битка между Алкарас и Джокович, кой друг може да се смята за достоен да бъде обявен за претендент за титлата на US Open на сингъл?

Яник Синер се отправя към Ню Йорк с първа титла от "Мастърс 1000" след успеха си в Торонто по-рано през август, който подчерта елитните му качества на твърди кортове. Италианецът достигна до четвъртфиналите на US Open през 2022 г. и пропиля мачбол при поражението си от Алкарас, така че би трябвало да бъде реална заплаха в последните етапи. Той обаче загуби в първия си мач в Синсинати, което явно не е идеална подготовка.

Световният №4 Холгер Руне не може да бъде отхвърлен. 20-годишният датчанин изглежда е предопределен да се присъедини към Алкарас на върха на спорта, въпреки че е след контузия в гърба, която сложи край на участието му на Western & Southern Open, и отдавна не е правил дълги серии на твърди кортове.

Каспър Рууд е вдигнал победоносно ръце

Миналогодишният вицешампион Каспър Рууд също може да бъде подкрепен. 24-годишният играч вече е достигнал три финала на турнири от Големия шлем и ще се надява на четвърти късмет. Въпреки това той е спечелил само едно състезание на ниво ATP Tour тази година.

Най-голямата заплаха може да дойде от Даниил Медведев. Руснакът се радва на прекрасна 2023 г. - спечели пет титли, включително два трофея от "Мастърс 1000" - и се изкачи до №3 в класацията на АТР.

Медведев преодоля Джокович на финала на US Open през 2021 г., с което сложи край на опита на последния да спечели четирите мейджър турнира през този сезон. През 2019 г. той също стигна до финала, като загуби едва в петсетов епичен мач от Надал.

Стефанос Циципас спечели в Мексико този месец, въпреки че след като достигна до финала на Откритото първенство на Австралия и четвъртфиналите на "Френч Оупън", успя да стигне само до осминафинала на Уимбълдън и гъркът се срина до №7 в света.

Американското дуо Тейлър Фриц и Франсис Тиафо ще се опита да впечатли пред родна публика. Тиафо спечели първата титла в кариерата си през юни.

Междувременно бившият шампион от US Open - Анди Мъри, изтегли благоприятен жребий за първия кръг срещу Корентин Муте. Във втория етап той може да се изправи срещу финалиста от 2020 г. Александър Зверев.

Джокович преследва нови рекорди

Новак Джокович може да стане първият тенисист в "Оупън ерата", достигнал 10 финала на сингъл при мъжете на няколко турнира от Големия шлем, след като по-рано тази година достигна 9-и финал на Откритото първенство на Австралия.

Пийт Сампрас, Роджър Федерер и Джими Конърс са печелили титлата на сингъл при мъжете на US Open най-много пъти в Откритата ера (по пет).

Конърс е носител на най-много победи в мачове на сингъл при мъжете на US Open - 98 победи. Сред активните играчи Джокович има най-много - 81 успеха.

Ако Джокович достигне до полуфинала, това ще бъде 47-ото му участие в последните четири на мейджър турнир, което е най-много от всички мъже в "Оупън ерата".

Джокович и Ришар Гаске ще се появят за 72-ри път в основната схема на турнир от Шлема. В Откритата ера само Федерер и Фелисиано Лопес имат повече участия в мейджър турнири (по 81).

Мъри може да спечели своя мач №200 от Големия шлем, ставайки първият играч от Великобритания, записал това постижение, и осмият тенисист от мъжки пол в Откритата ера.

След Конърс (1974 г.), Джон Макенроу (1984 г.), Федерер (2004 г.) и Рафа Надал (2008 г.) Алкарас може да стане петият играч в "Оупън ерата", който печели няколко титли на клей, трева и твърда настилка в рамките на една календарна година. В случай на победа Алкарас ще бъде най-младият от петимата.

Последният американец, спечелил Откритото първенство на САЩ, е Анди Родик през 2003 г., който побеждава Хуан Карлос Фереро на финала.

Джокович може да стане третият мъж в Откритата ера, който печели Откритите първенства на Австралия, Франция и САЩ в една календарна година след Род Лейвър (1968 г.) и Матс Виландер (1988 г.).

Ако Джокович триумфира, той ще бъде първият играч, спечелил четири пъти три турнира от Големия шлем в една календарна година. Джокович и Федерер са постигали това по три пъти.

Алкарас се стреми да стане първият играч в Откритата ера, който печели няколко титли на сингъл при мъжете на US Open, преди да навърши 21 години.

Джокович е прекарал 3525 минути на корта в турнирите от Големия шлем през 2023 г., повече от всеки друг състезател. Той е реализирал 100 точки за пробив в тазгодишните турнири от сериите "мейджър" и е нанесъл 810 "уинъра".