НС обсъжда втори ден актуализацията на държавния бюджет

Очаква се годишна инфлация от 11,9 на сто и растеж на брутния вътрешен продукт от 2,9%

Новини
12:35 - 30 Юни 2022
2359
НС обсъжда втори ден актуализацията на държавния бюджет

Народното събрание обсъжда втори ден актуализацията на държавния бюджет. Тя е изчислена при очаквана годишна инфлация от 11,9 на сто и растеж на брутния вътрешен продукт от 2,9 на сто. Предвижда се лимитът за нов държавен дълг да бъде увеличен до 10,3 милиарда лева.

Очакваният дефицит е 4,1 на сто и като съотношение се запазва спрямо настоящата финансова рамка. От групите на ГЕРБ-СДС, ДПС, ИТН и „Възраждане“ има редица предложения за допълнителни разходи. Едно от перата е повече разходи за публични администрации, включително за областните и общинските, тъй като заплащането на служителите там е изключително ниско, заяви Байрам Байрам от ДПС:

„Когато един служител на Общинска администрация се прибере вкъщи, не може да обясни на своето семейство празния хладилник с това, че ще има оптимизация“.

Остро бе разкритикувана мярката за подпомагане на шофьорите с 25 стотинки за литър от най-масовия бензин. Искра Михайлова от „Възраждане“ заяви:

„Някой трябва да може да си позволи да извади 180 лева, за да вземе обратно 12 лева. Колко човека в тази криза, в която се намираме, колко пъти в месеца може да си позволи да извади 180 лева, за да вземе обратно 12?“

Бившият финансов министър и депутат от ГЕРБ Кирил Ананиев разкритикува цялостната финансова рамка, тъй като според него изчисленията не са направени правилно и съответно нито приходната, нито разходната част са добре структурирани:

„Това не е макроикономическата рамка и прогноза на експертите от Министерството на финансите. Това е прогнозата на господин Асен Василев“.

На всички искания за повече пари Настимир Ананиев от "Продължаваме промяната" отговори:

„На чужд портфейл и 100 милиона са малко. Да, имате си мнозинство, ще си гласувате каквото сте решили“.

Ананиев остро разкритикува политиката на вицепремиера в оставка Гроздан Караджов, който бе излъчен от „Има такъв народ“.

От своя страна Караджов заяви, че е имал обещанието от вицепремиера Асен Василев, че бюджетът на регионалното министерство ще бъде актуализиран, за да се посрещнат всички нужди:

„Отиваме на този дефицит 3,9 милиарда. Дали да окастрим програмата за основен ремонт и ново строителство, дали да окастрим програмата за магистралите, които се строят по закона за обществените поръчки, или да дадем на общините?“

Караджов е единственият представител на правителството в оставка, който дойде в пленарната зала.