НС с жест към репресираните: Времето в соц лагер и затвор се брои за трудов стаж

Депутатите приеха проекта на ДПС за промяна в Кодекса за социално осигуряване

Новини
14:04 - 04 Януари 2023
4120
НС с жест към репресираните: Времето в соц лагер и затвор се брои за трудов стаж

Депутатите приеха предложението на ДПС за промяна в Кодекса за социално осигуряване (КСО). В законопроекта се предвижда периодите на наборна или мирновременна алтернативна служба, както и периодите, които се зачитат за трудов/осигурителен стаж по чл.7 от Закона за политическа и гражданска реабилитация на репресирани лица, да се зачитат за действителен стаж при пенсиониране. Така бе направен жест към заточените в лагери и затвори политически лидери преди падането на тоталитарния режим.  

Съгласно мотивите на законопроекта с тези допълнения ще се даде възможност на определени лица да допълнят своя стаж и да придобият пенсионни права.

Според Севим Али редовната наборна военна служба е била задължение на всички лица, подлежащи на такава, и с предложените промени ще се отстрани неравнопоставеността при зачитане на действителен стаж на тези лица, както и на хора, които са реабилитирани, интернирани, изселвани. Аргументите по въпроса са признати и от Върховния административен съд. В резултат от промяната около 2 000 лица ще бъдат подпомогнати да придобият необходимия стаж и да се пенсионират.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ емоционална заяви, че живеем в демокрация заради хората, които са платили цената на тази демокрация със здравето си или живота си. За Костадин Костадинов законопроектът създавал разделение. От ГЕРБ декларираха подкрепа за предложението на ДПС. Политическо насилие в България е съществувало, каза Тома Биков.

Вдъхновение за християнина Йордан Цонев е битката за вярата. Да посегнеш на вярата, а човекът да се съпротивлява, за мен той е християнин, заяви депутатът от ДПС. Мустафа Карадайъ пък призна, че черпи вдъхновение от нелегалната организация на Ахмед Доган,  ускорила мирното падане на комунизма. Асен Василев пък призова за стаж да се признае работата в строителни войски.

За промените в КСО бяха 133 депутати, 31 гласуваха против, 38 - въздържал се.