НСО: Няма да допуснем да бъдем употребени за политически цели

Ръководството на службата направи публично изявление по повод случая с изведените протестиращи

Новини
20:05 - 16 Септември 2020
4384
НСО: Няма да допуснем да бъдем употребени за политически цели

От Националната служба за охрана (НСО) излязоха с официално изявление по повод протестите в сградата на Народното събрание, които станаха повод за разпалване на страстите в началните часове на днешния протест.

НСО изведе демонстрантите от сградата на Парламента с физическа сила, след като в продължение на часове бе отказано те да се съобразят с разпорежданията на охранителите.

Сред демонстрантите бяха, както Мая Манолова и нейни симпатизанти, така и майки от „Системата ни убива“. Едно момче в инвалидна количка също бе въвлечено в скандала, но безопасността му не бе компрометирана.

Ето и изявлението на Службата за охрана:

На основание чл. 27 от Закона за Националната служба за охрана и във връзка с чл. 5, ал. 2 и чл. 13 и чл. 23а от Правилника за вътрешния ред на Народното събрание на Република България, служители на НСО, в тясна координация с Министерството на вътрешните работи, изведоха принудително група граждани, които в нарушение на посочените разпоредби отказаха да напуснат охраняем от НСО обект - сграда на Народното събрание.

Националната служба за охрана спазва стриктно приложимия към дейността и функциите й закон и съответните подзаконови нормативни актове.

НСО няма да допусне да бъде употребявана за политически цели и ще се противопостави остро на всякакви опити в тази посока.