НСТС не постигна съгласие за проектобюджета за тази година

И работодателите, и синдикатите изразиха сериозни притеснения за прекомерния дефицит от 6,4%

Новини
13:13 - 27 Април 2023
1653
НСТС не постигна съгласие за проектобюджета за тази година

Съветът за тристранно сътрудничество не постигна съгласие по проектобюджета за тази година. И работодателите, и синдикатите изразиха сериозни притеснения за прекомерния дефицит от 6,4 процента, който създава условия за сериозно задлъжняване на страната ни.

Ако бъдат направени всички планирани разходи и се съберат така разчетените приходи, ще се наложи допълнително дългово финансиране от 13,7 милиарда лева тази година

Прекомерният дефицит би отдалечил страната ни от еврозоната, предупредиха работодателите. Добрин Иванов от Асоциацията на индустриалния капитал:

„Трябва да се каже наистина, че този бюджетен дефицит е притеснителен и трябва да се намерят възможности за ограничаването му до нормативно установения от закона за публичните финанси размер до 3%“.

Заместник-министърът на финансите Людмила Петкова подчерта, че изчисленията са направени на база на действащото законодателство и без предложените от служебния кабинет приходни мерки, които са в промените в данъчните закони. Те обаче не срещнаха политическа подкрепа:

„Служебното правителство предлага проект на бюджет за 2023 година при действащи политики с дефицит 6,4% от брутния вътрешен продукт, без да бъдат отразени изготвените преходни мерки“.

Любослав Костов от КНСБ е на мнение, че растежът на икономиката, а оттам и на приходите в хазната са доста подценени. В същото време са заложени разходи, които няма да бъдат реално извършени:

„Налице е значително фискално пространство, според нас, което да осигури средства за ръст на доходите и за ръст на минималната заплата, още един ръст от 1 юли на 850 лева“.