Няма кой да бачка по морето, наемаме от Украйна, Беларус и Молдова
Проблемът е ясен - липса на квалифициран персонал, младите бягат
Преди началото на активния туристически сезон хотелиерите и ресторантьорите отново са изправени пред стар проблем – наемането на квалифициран персонал.
"Всяка година става все по-трудно. Липса на кадри изобщо, не на квалифицирани кадри, а изобщо на кадри. Всички млади хора бягат. Не им се работи... Най-добре проблемът с образованието и квалификацията се решава, когато държавата се намеси, когато има държавна политика", твърди хотелиерът Атанас Карагеоргиев.
Сериозен недостиг има на сервитьори, бармани и готвачи. Основно изискване към персонала е средно или висше образование, както и владеене на чужд език, предимно английски, руски или немски.
"Работодателите проявяват гъвкавост по отношение набирането на хора. По-скоро са склонни и търсят хора, които имат готовност за работа, имат готовност за учене и проявяват лоялност. Свидетели сме, че и в последните години заплащането има минимален ръст нагоре. Постепенно работодателите свикнаха с идеята, че трябва да дадат малко повече пари, за да си запазят кадрите", казва Божидар Михайлов, директор на Регионална служба по заетостта – Варна.
За предстоящия сезон хотелиерите по Черноморието отново ще привличат сезонни работници от Украйна, Беларус и Молдова. От бизнеса обаче се оплакват, че те не са особено ефективни работници и дори се опитват да изнудват работодателите за по-високи от договорените заплати.