Няма кой да строи

Остър недостиг на квалифицирани работници, браншът се притеснява за 350 обекта за над 1,2 млрд. лв.

Новини
14:41 - 25 Април 2019
2492
Няма кой да строи

Строителният бранш продължава да е притеснен от липсата на квалифицирани кадри, като особено застрашено е изпълнението на проекти от ВиК сектора по оперативна програма "Околна среда",  обяви на пресконференция Благой Козарев от Камарата на строителите в България в четвъртък.

Проблеми от години остават отчужденията, археологията, качествените проекти, сивият сектор, обжалването на обществените поръчки и критерият на най-ниска цена, заложен в търговете, обясниха специалистите.

Предстои изпълнението на 190 поръчки по ОПОС за 350 строителни обекта за над 1,2 млрд. лева. Искаше ни се тези проекти поне преди година или шест месеца по-рано да се случат, но пак се получава струпването им в края на програмния период, коментира Козарев. 
Козарев изтъкна, че одобрените проекти от последните няколко седмици са разработвани в продължение на три години, а само за миналата година в сектора ВиК заплатите са се покачили със 17 на сто /заплатите в другите сектори на строителството са увеличени с 15 на сто/, а цените на проектите не могат да се променят. По тази причина от Камарата предлагат съвместно с държавата да се намери механизъм за индексация на проектите.

Фирмите са притеснени дали ще намерят работници за проектите и се надяват бързо да започне изпълнението им, защото срокове са много кратки, а трябва да мисли и за внос на работници, защото българските специалисти заминават в европейски държави.

От КСБ годишно обучават по 5000 души, като чувствителна част от тях заминават на работа в Европа. Същевременно България е последна по размер на почасовата ставка от 3,16 евро, а режимът на трудовите визи продължава да се нуждае от облекчаване.

Експертите разчитат на ускореното въвеждане на дигитализацията в строителния процес, което ще позволи по всяко време да има контрол върху всеки етап от изпълнението на обектите.