Няма места, отказват прием на спешни пациенти в София

От Българския лекарски съюз предлагат връщане на държавната неотложна помощ

Новини
15:11 - 12 Февруари 2024
3148
Няма места, отказват прием на спешни пациенти в София

Болници в София отказват прием на спешни пациенти поради липсата на места в реанимационните отделения. За проблема съобщи медицинска сестра от столичната Спешна помощ по време на форум, посветен на тази част от здравната ни система.

Въпреки че нормативно са задължени да осигурят място за спешен пациент, и държавни, и частни болници връщат такива случаи, обясни Кристина Манчева от столичната Спешна помощ:

"Започва екипът да обикаля - първа болница, втора болница, трета болница, четвърта болница. Подпис след подпис, стигало се е и до

пациентът да бъде върнат вкъщи, ако не почине през това време в линейката".

За да бъде разтоварена спешната помощ у нас, от Българския лекарски съюз предлагат връщане на държавната неотложна помощ. Д-р Иван Маджаров коментира:

"Държавни кабинети, които се финансират в общините. Всяка община в България трябва да има такъв неотложен кабинет, който обслужва през нощта, събота и неделя".

По време на форума директорът на агенция "Медицински надзор" Иванка Динева обясни, че до края на март трябва да е готова проверката на състоянието на спешната помощ у нас.