НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА: Класическата гимназия наказа свои ученици, спечелили престижни международни конкурси

Ръководството на НГДЕК съзря корупционни схеми и обвини децата в ползването на марката за комерсиални цели

Общество
13:00 - 07 Септември 2023
108690
НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА: Класическата гимназия наказа свои ученици, спечелили престижни международни конкурси

Пореден грозен скандал, при това с намесата на органите на реда, тресе в навечерието на първия звънец уважаваната иначе в цялата страна Гимназия за древни езици и култура НГДЕК. Оказва се, че двама ученици, завоювали престижни места на конкурси, при това международни, са били не просто низвергнати от ръководството на учебното заведение, но и наказани, а техен учител - уволнен броени дни преди 15-и септември.

За скандала научаваме от петиция за смяна на дългогодишната директорка на Класическия лицей Мариела Папазова, публикувана преди дни. Заради която и от директорския стол вече има изразена позиция "против" изложените факти и аргументи.

Какво се случва в НГДЕК, възпитала Ицо Хазарта, Корнелия Нинова и Хаджи Тошко?

През месец май дванадесетокласничката Андреа Богданова се класира на първо място в Хорациевия конкурс за превод на съвременен език и художествена интерпретация на лирически текст от латински език, проведен в гр. Веноза, Италия, а съученикът ѝ Владимир Дюлгеров достига до престижното пето място на Цицероновия конкурс в гр. Арпино, Италия с превод и коментар на оригинален текст.

"Това са изключителни постижения и би трябвало да будят гордост. След завръщането на възпитаниците от Италия ръководството на НГДЕК се разграничава от постигнатите успехи. Владимир получава съобщение от класния си ръководител, в което се казва, че не заслужава получената награда. Училището поставя под въпрос стойността на успехите, а трудовите правоотношения с един от подготвилите ги преподаватели биват прекратени около месец по-късно.

И когато си помислим, че по-лошо отношение не може да има, се оказва, че на 26.07.23 г. по сигнал на ръководството възпитаникът Владимир Дюлгеров е извикан на разпит в СДВР във връзка с явяването си на конкурса в гр. Арпино", разказват запознати със случващото се в гимназията. 

И напомнят, че делата срещу нея вече са десетки. "През годините назад и особено през 2023 г. година са подавани редица сигнали и жалби до отговорните институции за повтарящи се във времето нередности, без това да доведе до положителен резултат.  В края на месец август бе изпратено писмо до всички тях (Министър-председател на Република България, Министерство на културата (принципал на НГДЕК), Министерство на финансите, Министерство на образованието и науката, Главна прокуратура, Софийски университет „Св. Климент Охридски“, Държавна агенция за закрила на детето, Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“, РУО – София-град, Омбудсмана на Република България) , което е подписано от близо 100 души, сред които отдавна и наскоро завършили възпитаници, доказали се преподаватели и родители", напомнят загрижените родители. 

По думите на организаторите на петицията на всичкото отгоре се вършела и подмяна на учебните програми, включително орязването на хорариумите часове по латински, старогръцки и старобългарски, а тези по история и култура се сливали неправомерно. "Следващата стъпка е смяна на името и закриване на училището?", питат те. 

На този фон над 35 учители или са си тръгнали доброволно, или са били уволнени от г-жа Папазова само за последните 2 години, включително освободеният даскал, възпитал успешните зрелостници за международните конкурси т.г. В същото време тлее и скандалът с униформите за учениците - все по-скъпи и неясно защо избрани от ръководството на НГДЕК. 

"През 2023 година трябва да бъде проведен конкурс за директор на НГДЕК, тъй като мандатът на настоящия изтича, но към днешна дата, десет дни преди началото на учебната година, такъв не е обявен. Конкурсът се обявява от Министерство на културата, която е и институцията принципал на НГДЕК. Подчертаваме това, защото то дава известна автономия, но и поставя институцията „под радара“. В комисията по избор на директор участват и представители на СУ „Св. Климент Охридски“, пишат още в петицията. 

На този фон директорката Папазова категорично не приема обвиненията и на 4 септември заповядва на уебстраницата на гимназията да се появи нейната позиция по повод изразените опасения за съсипиването на учебното заведение: 

"Съзнавайки ценностите на почти половинвековната традиция на НГДЕК, ние ще правим всичко възможно за тяхното опазване. Тези традиции включват преди всичко идеала за една по-добра Humanitas, развиването на свободния дух на учениците и следването на основни морални принципи, като уважение на човешкото достойнство, себераздаване в полза на учениците, колегиалност, поставяне на учебния процес над всичко, възпитаване на един по-висок морал у нашите ученици в една трудна и объркана епоха.

Ние осъждаме и се противопоставяме на всякакви опити за установяване на паралелни комерсиални дейности от външни лица, на използването на учениците с лукретивна цел от институции, нямащи нищо общо с НГДЕК, на тяхното и на родителите привличане в незаконни практики. Не сме съгласни и ще се борим срещу подвеждането на някои по-податливи родители с лъжливи твърдения и въвличането им в котерийни борби, целещи да разбият единството на нашия учителски колектив, дискредитирането на наши преподаватели, подбуждането на раздори, съмнения в качеството на учебния процес, създаването на групички и други подобни грозни и неприсъщи на нашето име явления. Категорично се обявяваме против корупционните практики, а също и срещу опитите за неправомерно използване на името на училището ни като "запазена марка" са цел извличане на ползи у нас и в чужбина. 

С настоящото изразяваме привързаността си към идеалите на НГДЕК, изразени и опазвани още от нейното създаване, и нашата вяра във все по-доброто бъдеще на Гимназията, за което работим и ще работим".