Няма вода на Марс

Ако има земни колонизатори, трябва да я извличат от скалите

Мистика
08:10 - 19 Март 2021
5017
Няма вода на Марс

По-голямата част от водата на Марс може да е останала в твърдите скали на планетата. Това се посочва в проучване, публикувано в списание Science. Учените стигат до това заключение въз основа на данни от марсоходи и теоретични модели на Червената планета. С тяхна помощ е възможно да се прецени колко течност е имало на Марс в началния етап от съществуването му и колко е загубена с течение на времето. Един от начините за оценка на количеството вода е да се анализират нивата на водород в атмосферата и скалите.

Оказва се, че в период от 4,1 до 3,7 милиарда години обемът на водата на Червената планета е намалял с около 40-95 процента. В същото време значителна или голяма част от течността - от 30 до 90 процента - се абсорбира от минерали по време на процеса на хидратация.

„Марс се превръща в суха планета, каквато я познаваме днес, преди около три милиарда години“, казва водещият автор и изследовател на "Калтеч" Ева Шелер. В същото време не може да се каже, че течността, натрупана в твърдите скали на Марс, може лесно да бъде извлечена и използвана от първите колонизатори на планетата за техните цели. „Ще трябва да загреят много камъни, за да получат точното количество вода“, казва Шелер.

Според по-ранни изследвания Марс съдържа достатъчно течност, за да покрие цялата повърхност на планетата с океани с дълбочина от 100 до 1500 метра. Това е приблизително половината от водата, открита в Атлантическия океан. Учените се интересуват от този въпрос, тъй като обикновено наличието на вода показва съществуването на определени форми на живот.