Нямаме право да напускаме страната в болнични, проверяват ни на границата!

Служителите от Гранична полиция ще подават незабавно информация към НОИ

Новини
14:23 - 18 Януари 2020
12138
Нямаме право да напускаме страната в болнични, проверяват ни на границата!

Граничните органи да имат достъп до електронния регистър на болничните листове и да подават незабавно информация към НОИ, когато някой напуска България докато е в болнични.

Това е една от мерките за ограничаване на злоупотребите с болнични, предложена в анализ на Националния осигурителен институт (НОИ) по проблема, публикуван в петък. В него се съдържат и други предложения като например да се намали срокът, за който личният лекар и ТЕЛК могат да издават болнични.

Както и да се въведе контрол на болничните от работодателите и болничният да бъде заверяван от лекар, с който те имат договор. Или дори работодателят да изпраща служителите си за повторна експертиза в лечебно заведение, с което има договор, когато се съмнява в достоверността на болничните. Това обаче ще става само със съгласието на служителите.

Представители на здравните власти пък ще правят внезапни проверки дали хората си спазват назначените болнични режими. Това ще може да става по сигнали на работодателя или граждани, пише mediapool.bg.