Нюланд е била в Киев, за да предотврати военен преврат срещу Зеленски

Визитата на заместник-държавния секретар на САЩ била съвсем неочаквана

Новини
15:48 - 05 Февруари 2024
4465
Нюланд е била в Киев, за да предотврати военен преврат срещу Зеленски

Заместник-държавният секретар на САЩ по политически въпроси, Виктория Нюланд, изненадващо посети Киев, за да предприеме неотложни действия и предотврати предполагаем военен преврат, насочен към свалянето на президента Володимир Зеленски, съобщава Фокус, цитирайки статия на колумниста Стивън Брайън в Asia Times (AT).

Авторът на статията посочва главнокомандващия Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) Валерий Залужни като организатор на предполагаемия военен пуч, който по този начин е искал да избегне оставката си.

"Почти със сигурност Белият дом ѝ е наредил да отиде там незабавно, в случай че нещата в Киев се влошат. Очевидно те наистина

се страхуваха, че Залужни може да разположи армията и да я използва срещу Зеленски“,

пише Браян.

Директорът на Киевския институт за глобални стратегии Вадим Карасьов също посочи, че визитата на Нюланд в Украйна е била неочаквана. Той отбеляза, че нейното пътуване дори не е включено в официалния график на уебсайта на Държавния департамент на САЩ.

Според Карасьов посещението на Нюланд в украинската столица е доказателство, че Вашингтон е започнал да свива проекти не само в Украйна, но и в Европа.