НЗОК: Няма да се прекъсва лечението на пациенти, болни от хепатит В

Очаква се недостиг в аптечната мрежа от средата на април, информират от институцията

Новини
19:38 - 08 Април 2020
1510
НЗОК: Няма да се прекъсва лечението на пациенти, болни от хепатит В

Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ е предприела мерки да не се прекъсва лечението на пациенти, болни от хепатит В. Това се посочва в съобщение на институцията.

В институцията е постъпило писмо от упълномощен представител на притежателя на разрешението за употреба на лекарствения продукт "Tenofovir" - Polpharma Film coated tablet 245 mg x 30, в което информира НЗОК за
производствен проблем.

Очаква се недостиг в аптечната мрежа от средата на април 2020 г., като се предвижда възстановяването на плануваните доставки от лекарствения продукт да стане през третото тримесечие на 2020 г., предаде БТА.

За да не се прекъсва лечението на пациентите, управителят на НЗОК е разпоредил на районните здравноосигурителни каси /РЗОК/ да уведомят общопрактикуващите лекари своевременно да насочват здравноосигурените към специализирана комисия, посочена в съответните Изисквания, за предлагане на терапевтична алтернатива и за издаване на нов "Протокол за предписване на лекарствени продукти, заплащани от НЗОК/РЗОК". РЗОК ще уведомят и аптеките, работещи с договор с НЗОК, за предприетите мерки.