НЗОК вече покрива мозъчните пейсмейкъри на болните от Паркинсон

Апаратът и батериите за него струват по 40 000 лв.

Актуални новини
13:45 - 07 Юни 2019
1601
НЗОК вече покрива мозъчните пейсмейкъри на болните от Паркинсон

Пациенти в напреднала фаза на болест на Паркинсон ще получават от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) така наречените мозъчни пейсмейкъри или устройства за дълбока мозъчна стимулация. Това стана ясно по време на пресконференция в УМБАЛ "Св. Иван Рилски".

Неврохирургът доц. Красимир Минкин обясни, че реимбурсирането на тези изделия е дългоочакван успех, тъй като в продължение на 6 години болницата е водила преговори с НЗОК. Един такъв апарат струва на пациентите около 40 000 лева, като и батериите за него са приблизително на същата цена, информира News.bg.

По този начин пациентите могат да получават всички утвърдени методи за лечение, утвърди доц. Минкин.

Шест пациенти в момента чакат за смяна на батериите на закупените от тях мозъчни пейсмейкъри. Класическите батерии изискват смяна и издържат до 4 години, а модерните, които сега навлизат, издържат около 2 седмици до месец и се зареждат през кожата на болния.

Критериите за одобрение на пациенти са по европейски стандарт - те трябва да са на възраст под 75 години, да са в добро когнитивно състояние, да нямат тежки и психиатрични заболявания, да отговарят на тестове, които се провеждат в болницата.

Не е единствено диагнозата Паркинсон достатъчно условие за имплантиране на пейсмейкър, обясни доц. Минкин.

Член на неговия екип е и д-р Калоян Габровски, според когото резултатите при 32-мата пациенти, които са получили пейсмейкър, са се подобрили значително и не се наблюдават усложнения.

Това е една високо ефективна и нискорискова интервенция, макар и силно технологична, смята д-р Габровски.

Според приблизителни данни около 17 000 души у нас страдат от Паркинсон. Не всички обаче отговарят на зададените критерии, а и лимитът на НЗОК е около 40 души годишно, допълни доц. Минкин.

Дали пациентите ще се повлияят от операцията, зависи от изследванията. Положението на електрода или целта могат да бъдат променени, като обичайно самото устройство се стартира две или три седмици след операцията, каза още той. След като има реимбурсиране и се обучават нови специализанти, това е успех, който остава рутинен, изрази мнение доц. Минкин.

Бяхме принудени да изпращаме пациенти в чужбина за смяна на батерии и НЗОК трябваше да плаща два пъти повече за нещо, което не може да се извърши в България. По 1-2 пациенти седмично могат да бъдат оперирани от екипа на специалиста.

Няма никакъв проблем да се впишем в изискванията, но НЗОК трябва да има нужния капацитет да покрие необходимите средства, коментира неврологът.

По думите му голяма част от лечението обхваща освен имплантацията и проследяване, като е необходимо постигането на равновесие между медикаментите и електричеството. В момента предстои 8 пациенти да бъдат изследвани в болницата, преди да преминат към операция.