Объркани в превода: ЕК не забранява електронните цигари

На прицел са само някои видове ароматизирани тютюни за нагряване

Новини
12:16 - 30 Юни 2022
4829
Объркани в превода: ЕК не забранява електронните цигари

Не особено прецизен превод обяви за намерение на Европейската комисия да приеме предложение за директива, която да забрани електронните цигари на територията на Съюза. Обърканият текст се появи в някои медии и предизвика конфуз сред потребителите на тези модерни устройства за пушене.

„Всъщност Европейската комисия иска да забрани някои от ароматизираните тютюни за нагряване, а не електронните цигари и устройствата за нагряване на тютюн“, уточняват от Филип Морис България.

Европейската комисия е предложила забрана, която обхваща само онези нагреваеми тютюневи изделия, които имат характерен и ясно забележим мирис или вкус, различен от тютюневия. Предложението ще бъде разгледано в Европейския парламент и Съвета на ЕС и

ако не бъдат повдигнати възражения, е възможно забраната да бъде въведена в държавите-членки през втората половина на 2023 г.

„Това предложение на ЕК се основава на разпоредба от Директивата за тютюневите изделия 2014/40/ЕС, която освобождава „други категории продукти, различни от цигарите и тютюна за свиване и пушене“, от забраните за пускане на пазара на тютюневи изделия с характерни вкусовоароматни качества, ако техният общ обем на продажба на територията на целия Европейски съюз не надвишава 2,5%“, обясняват от компанията. Тъй като продажбите на такива нагреваеми тютюневи изделия са надвишили 2,5% от всички тютюневи изделия и в целия ЕС, Комисията предприема рутинна процедура да предложи да се премахне това освобождаване - именно и само за нагреваемите тютюневи изделия.

Но предложението на Комисията по никакъв начин не засяга електронните цигари или течностите за тях.