ОБЕЩАНОТО от "Възраждане": Протест за 50 хиляди души събра едва 500 (СНИМКИ)

Хората на Копейкин горят евро банкноти в центъра на София

Новини
13:21 - 03 Декември 2022 (обновена)
9002
ОБЕЩАНОТО от "Възраждане": Протест за 50 хиляди души събра едва 500 (СНИМКИ)

Едва около 500 души от цяла България се събраха на протест, организиран от "народния любимец" Костадин Копейкин, лидер на партия "Възраждане".

Демонстрантите се събраха на пл. “Народно събрание“ в София. 

Присъстващите носеха български знамена и знамена на "Възраждане", както и плакати "Аз избирам лева", "Не на еврото", "Избирам българския суверенитет".

Позицията на „Възраждане“ е, че България не е готова да стане част от еврозоната. Ако към момента бъде въведено еврото в страната ни, то няма да доведе до влизането ни в т. нар. Клуб на богатите, а би могло да доведе единствено до още по-голямо обедняване на българския народ поради шоковата инфлация, която се наблюдава във всички страни в първите години от влизането им в еврозоната, смятат от партията. От „Възраждане“ заявяват още, че ако въведем еврото сега, България ще загуби целия си монетарен суверенитет, с което ще се откажем завинаги от това сами като държава да определяме паричната си политика.

От „Възраждане“ вече обявиха, че ще направят инициативен комитет за събиране на подписи за референдум по темата. Обявиха и въпроса, който ще предложат за допитването - "Съгласни ли сте българският лев да се запази като официална валута в България до достигане на 90 процента от средноевропейските доходи?".

След като изказаха основните си тези малцината протестиращи се отправиха към сградата на Министерство на финансите на ул. "Раковски", както и към Представителството на Европейската комисия в България по надолу на същата улица.

Там привържениците на българския лев от "Възраждане" запалиха кофа за боклук, която преди това бяха облепили със синьото знаме със звезди на ЕС, а след това хората на Копейкин започнаха да горят демонстративно банкноти от по 500 евро. Розово-лилавите банкноти обаче вече не са в обращение в Съюза.

Демонстрантите замеряха и с яйца сградата на Еврокомисията. В района има засилено полицейско присъствие.


Снимки: Светломир Стоянов