Областният на ГЕРБ в Пловдив и кметът на Раковски очакват арест

Да привикваш хората от селата на разпит е цинизъм, ядосва се Георги Мараджиев

Новини
12:11 - 11 Ноември 2021
1701
Областният на ГЕРБ в Пловдив и кметът на Раковски очакват арест

Областният лидер на ГЕРБ за Пловдив Георги Мараджиев и кметът на Раковски Павел Гуджеров очакват да бъдат арестувани днес или утре. Мараджиев се обосновал с привикването на десетки хора от Раковски в Икономическа полиция, за да бъдат предупредени да не извършват изборни престъпления, и с проверките по търговски обекти на активисти на ГЕРБ в общините Стамболийски и Съединение, пише "24 часа".

"От Икономическа полиция твърдят, че имат жалби за купуване на гласове, но аз съм убеден, че няма нито един такъв реален сигнал. И когато вчера поисках да видя жалбата, въз основа на която беше направен опит за обиск в магазина на Тодор Гьошев от ГЕРБ в Ново село, началникът на РУ – Стамболийски, Ангел Керпиев ме предупреди, че възпрепятстваме полицейска проверка”, каза Мараджиев. И припомни, че по Закона за МВР всеки може да бъде задържан за 24 часа.

"Не съм правил нищо незаконно и нередно и чак ми е смешно, като гледам как действат. Единствено ме притеснява, че детето ми е на 8 г., а възрастната ми майка - с високо кръвно. Как ще го преживеят, ако ми спретнат някой панаир пред дома", коментира кметът на Раковски Павел Гуджеров.

Полицията вчера не беше допусната в магазина на Тодор Гьошев в Ново село, около 50 души, сред които и Георги Мараджиев, спряха униформените. „Полицията няма право да влиза в търговски обекти без разрешение на прокурор, затова използват като бухалка НАП и РЗИ”, добави кметът на Стамболийски.

Той припомни, че в двата магазина на съпругата на кмета на Съединение Атанас Балкански (ГЕРБ) – Елена, вчера бяха направени проверки именно от РЗИ.

Според Мараджиев репресиите са най-масирани в Пловдивска област именно в общините, където ГЕРБ има силни организации и традиционно печели избори. Раковски бил точно такъв пример. Там от много години ГЕРБ е хегемон, а преди това - СДС. Атаките към Стамболийски също не били случайни, защото областният координатор е оттам, посочват активисти.

По думите им така се е стигнало и до абсурда днес в Икономическа полиция в Пловдив да бъде привикана цялата ловна дружинка на Раковски. На 6 ноември кандидат-депутатът от ГЕРБ Младен Шишков проведе среща с нейни представители. "Присъстваха не повече от 20-30 ловци, а сега призовки са връчени на всички, които наброяват над 100 души. Това е абсурдно. В дружинката членуват и леви, и десни, и подкрепящи и критикуващи", посочи Шишков, който три мандата подред е депутат и е родом от Раковски.

Но най-учудващо било, че вече започнали да привикват и хора, чиито имена са в тетрадките с вересии по селските магазини. Такъв случай имало в община Брезово. "Това не е купуване на гласове, просто хората нямат пари, затова магазинерите им дават с отложено плащане", посочи Шишков. Той припомни, че тази практика е от време оно, даже и при управлението на Тодор Живков.

"Вересиите не са хубаво нещо. Но да се ровиш в беднотията на хората и да ги привикваш, е направо гавра", коментира кметът на Раковски. Той припомни, че и извън избори магазинерите пак дават на постоянните си клиенти с отложено плащане.

Георги Мараджиев също е изумен от привикването на хора, които имат вересии. По думите му това е цинизъм. "Магазинерите по малките населени места практикуват това от години. И когато бабата след 20 дни дойде да си плати сметката, стоките вече са поскъпнали и магазинерът е на загуба, но продължава да дава на вересия. Това ли е изборна търговия? Това е репресия, каквато никога не съм виждал, а се занимавам с избори от 1990 г.”, добави той. Той също смята, че полицейските проверки в Пловдивска област са толкова масирани, защото ГЕРБ има много силни организации в няколко общини. И именно те били на прицел.