Облякоха Радой Ралин с жилетка

Култура
17:50 - 21 Ноември 2019
2872
Облякоха  Радой Ралин с жилетка

Неизвестен столичанин се погрижи за прочутия сатирик Радой Ралин и облече бронзовата му отливка с топла жилетка в студеното време. Скулптурата на българския Езоп пред бившето кино „Изток” в момента изглежда доста причудливо и събира вниманието на стотици минувачи, които се спират да погледат атракцията, видя репортер на Lupa.bg.

В социалните мрежи, читатели веднага припомниха, че е сторено добро дело, защото навремето писателят бе известен с ужаса си от настинки и винаги се обличаше топло, за да не се разболее.   

Паметникът на Радой бе поставен преди 7 години в оживения район и е съвсем близо до мястото, където живееше писателят. Монументът е дело на скулптора Георги Чапкънов. На нея сатирикът е с разтворени ръце към хората - такъв, какъвто бе приживе. Дланите му са празни - в знак на това, че Ралин беше истински безсребърник.

Откакто съществува, бронзовата фигура на сатирика винаги е обект на внимание от страна на жителите в района. Хората обичат да украсяват с цвете бронзовите ревери на писателя. Навремето авторът на "Люти чушки" бе много популярен с навика си да разговаря със случайно срещнати хора по улиците по време на дългите си разходки из цяла София.