Обрат: Министърът на икономиката не вижда смисъл от таван на надценките

В последните дни премиер и министри се обединиха около тази идея, тъй като не намериха друго решения за скъпотията по щандовете

Новини
10:40 - 12 Март 2023
2255
Обрат: Министърът на икономиката не вижда смисъл от таван на надценките

Не виждам нужда от тавани на надценка. Това заяви в ефира на БНТ служебният министър на икономиката Никола Стоянов. Повод за изказването му са предприетите от правителството мерки за намаляване на цените на хранителните стоки. Той повтори идеите за промени в подзаконовите нормативни актове, които да помогнат.

Първата идея е всички търговци, които слагат над 25% надценка да информират Комисията за защита на потребителите, като идеята е тя, по своя преценка, да реши дали да направи проверка каква е причината за това.

От вчера министърът сериозно лансира и намерението за промяна на санкциите при откри нелоялни търговски практики. Сега санкцията е до 50 хил. лв., а Стоянов смята, че трябва да е процент от оборота.

Министърът посочи и новият срок, в който да заработи сайтът, създаден от министерството за сравнение между цените в България и избрани европейски държави. Той би трябвало да тръгне следващата седмица, като сега се изчиствали бъгове и дребни проблеми.

До момента проверките на Комисията за защита на потребителите е издала 138 акта за няколко седмица, но броят им намалявал, отчете Стоянов. Най-честите нарушения били свързани с по-нисък грамаж от посочения, промоции, за които са осигурени твърде малко количества от стоките, както и обявена ниска цена на щанда, която е различна на касата.