Обрат при ключово дело срещу Тръмп

Съдията ще произнесе присъдата след президентските избори в САЩ

Новини
11:07 - 07 Септември 2024
1998
Обрат при ключово дело срещу Тръмп

Ключово дело срещу бившия американски президент и настоящ кандидат за нов мандат в Белия дом Доналд Тръмп беше отложено за края на ноември, когато вече ще са се провели президентските избори. Съдията по наказателното дело, водено в Ню Йорк, отложи произнасянето на присъдата за 26 ноември с мотива, че не желае да влияе на гласоподавателите. Вотът за президент на САЩ е насрочен за 5 ноември.

Съдия Хуан Мерчан, който гледа делото срещу Тръмп по обвинение от окръжния прокурор на Манхатън Алвин Браг по 34 точки за фалшифициране на бизнес записи от първа степен, заяви, че "това не е решение, което съдът взема лекомислено, но това е решението, което най-добре насърчава интересите на правосъдието".

Обвиненията срещу бившия държавен глава са свързани с предполагаеми тайни плащания на пари на порноактрисата Сторми Даниълс преди президентските избори през 2016 г., за да бъде купено мълчанието й след нейни твърдения за предполагаема афера с Тръмп. До този момент се очакваше присъдата да бъде произнесена на 18 септември и в някои среди, близки до кандидата на републиканците, дори се спекулираше, че той може да бъде изпратен в затвора, което да повлияе на изхода от предстоящия президентски вот.

"Доверието на обществото в почтеността на нашата съдебна система изисква изслушване за произнасяне на присъдата, което е изцяло съсредоточено върху заключението на съдебните заседатели и претеглянето на утежняващите и смекчаващите фактори, без разсейване или изкривяване", пише в решението си съдия Мерчан.

Съдията отлага за 12 ноември, също след изборите, и решението по искането на Тръмп за прекратяване на делото въз основа на становището на Върховния съд за имунитета му, с който се ползва като бивш президент. Мeрчан каза, че забавянето ще помогне да се разсее всякакво впечатление - "колкото и неоправдано да е", че процедурата е била засегната или се стреми да повлияе на наближаващите президентски избори, в които ответникът е кандидат.

Доналд Тръмп коментира отлагането на произнасянето на присъдата срещу него с думите, че делото "е политическа атака и е отложено, защото всички осъзнават, че не съм направил нищо грешно". Ако Тръмп бъде осъден, дори и да стане президент, той няма да може да помилва сам себе си, тъй като президентските правомощия не се разпростират върху щатски съдилища.