Обрат: Шарл Мишел размисли, няма да подава оставка

Председателят на ЕС разсърди евробюрократите, че иска да се оттегли от поста преждевременно

Новини
17:09 - 27 Януари 2024
2701
Обрат: Шарл Мишел размисли, няма да подава оставка

След скандала, който предизвика с оставката си, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел размисли и остава на своя пост. "Винаги ще бъда ревностен щатиник на Европа, която е демократична, силна, обединена и господар на собствена си съдба. В края на този мандат ще се замисля върху естеството и посоката си на бъдещите си ангажименти", написа той във Facebook.

В началото на годината Шарл Мишел съобщи, че ще се кандидатира за европейски депутат, което постави редица въпроси - кой ще го замести, ако бъде избран през юни,  както и как ще избегне конфликта на интереси в предизборната кампания, след като няма да напусне поста си веднага.

В медийни публикации беше посочено, че в Брюксел са обидени на председателя на Европейския съвет. Неговото решение би оставило Европейския съвет без силен лидер, чиято роля е намирането на компромис, в много сложни времена, когато общността е изправена пред две войни (в Украйна и в Израел) и още редица други предизвикателства. Нещо повече - от 1 юли начело на ЕС като ротционен председател застава Унгария, водена от евроскептика Виктор Орбан.

В публичното пространство се завъртяха няколко кандидатури, сред които на Марио Драги и на президента на Румъния.

"Според мен демокрацията означава легитимност. За един политик избирането чрез универсално избирателно право е ключът към тази легитимност", обясни той решението си да се кандидатира за Европейския парламент и допълни, че е в политиката от почти 30 години и оттогава участва в почти всички избори в Белгия на различни нива. 

"Европа винаги е заемала специално място в сърцето ми. Близо десет години обслужвам европейския ни проект със страст и увереност, първо като белгийски премиер, а след това в настоящата си роля. Ето защо ми се струваше нормално, както всеки лидер, който желае да продължи да служи на страната си, да се поставя пред избирателите, за да насърчават и защитават европейския проект", написа още Шарл Мишел.

Той е категоричен, че участието в предизборна кампания и довършването на изтичащия му мандат са съвместими, дал е достатъчно време на институциите да обмислят неговия наследник и да се подготвя за плавен преход. Силният медиен интерес обаче го е накарал да размисли. "Не искам това решение да ни разсейва от мисията ни или да подкопава тази институция и европейския ни проект, нито да бъде злоупотребявано по никакъв начин, за да раздели Европейския съвет, който според мен трябва да работи неуморно за европейското бъдеще", допълни още Мишел.