Обрат: Здравният министър няма да уволнява шефа на "Пирогов"

Това стана ясно след среща с фондация "Даная" и адвокат Методи Лалов

Новини
21:38 - 24 Април 2024
2254
Обрат: Здравният министър няма да уволнява шефа на "Пирогов"

Министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева е отменила заповедта за уволнение на шефа на "Пирогов" д-р Валентин Димитров с цел да осигури стабилност в най-голямата спешна болница у нас. Това се разбира от прессъобщение на Министерство на здравеопазването след проведена среща с Ани Стоянова и Кремена Кунева от Фондация "Даная" и адвокат Методи Лалов.

Целта на срещата бе да бъдат изслушани исканията на Фондацията, които продължават да настояват за промяна в управлението на болницата и в здравната система особено по отношение на лечението на деца.

Освен по случая със смъртта на детето на Ани Стоянова, с който министър Кондева е запозната, на срещата е била изтъкната и информацията на отказа на прокуратурата да образува наказателно производство срещу д-р Димитров по доклад на Звено "Вътрешен одит" и доклад от проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция. Мотивът за отказа е липсата на данни за извършено от изпълнителния директор престъпление. За постановлението бе съобщено по-рано днес.

Министърът е информирал представителите на Фондация "Даная", че на сайта на ведомството вече е публикуван конкурс за избор на членове на съвета на директорите на лечебното заведение.

От Фондацията са настояли министър Кондева да се запознае с входираните от тях при предишното ръководство на МЗ сигнали, за което тя пое ангажимент да бъде направено в разумен срок.

Припомняме още, че здравният министър Христо Хинков бе един от най-атакуваните от екипа на вече бившия премиер Николай Денков. Разрази се и конфликт между МЗ и директора на "Пирогов". Самият Хинков отстрани директора на Спешната болница, опирайки се на одитен доклад, но бе остро нападнат от предшественика си Костадин Ангелов.

Софийският градски съд спря вписването на новото ръководство на болница "Пирогов" заради жалба на Валентин Димитров срещу назначението на новото ръководство, но още преди от МЗ да потвърдят рокадата в Народното събрание се разрази скандал, тъй като ГЕРБ скочиха в защита на директора и поставиха условие той да не бъде сменян, за да участват дори и в гласуването на бюджета на държавата.

Неведнъж Хинков е заявявал, че Валентин Димитров е подкрепян от политически сили в парламента, но не защото е прекрасен мениджър. Според него най-големият проблем в здравеопазването е, че има много политически назначения.

Междувременно министър Хинков сдаде поста здравен министър без да стане ясен резултатът от проверката по случая със смъртта на Даная. Междувременно докато се очаква доклада на Менидицския одит, Софийската градска прокуратура образува досъдебно производство по случая "Даная".