Обсерваторията в Рожен отваря врати безплатно днес

През тази година за пръв път ще може да се види макет на кулата на новия 1,5 м телескоп, чието официално откриване предстои

Новини
11:35 - 04 Юни 2023
1719
Обсерваторията в Рожен отваря врати безплатно днес

Националната астрономическа обсерватория Рожен към Института по астрономия на БАН по традиция отваря врати за свободен достъп от 10 до 16 ч. днес.

Посетителите на най-големия астрономически комплекс в Югоизточна Европа ще могат да се запознаят със съоръженията в обсерваторията, с посещение на 2-метровия телескоп. Това е най-големият от четирите съществуващи в обсерваторията телескопи, който е монтиран в НАО Рожен в края на 1979 година.

През тази година за пръв път ще може да се види макет на кулата на новия 1,5 м телескоп, чието официално откриване предстои. Телескопът „AZ 1500“ е изработен от австрийската фирма „ASA Astrosysteme GmbH“ по проект, финансиран от Националната пътна карта за научна инфраструктура 2020-2027 г., координирана от МОН.

Денят на отворените врати дава възможност за среща с дежурния екип астрономи, който ще запознае посетителите с научните задачи, по които се работи в момента в НАО "Рожен", както и за перспективите пред обсерваторията след откриването на новия телескоп.

Събитието съвпада с храмовия празник на параклиса "Света Троица", издигнат през 1935 г. и разположен до входа на наблюдателната кула на двуметровия телескоп.