Общинар: Палатките пред МОЧА няма да спрат преместването му

Протестният лагер пред паметника провокира вандалски действия, смята Антон Койчев

Новини
20:11 - 18 Август 2023
2907
Общинар: Палатките пред МОЧА няма да спрат преместването му

Палатковият лагер пред Паметника на Съветската армия не може да попречи на преместването му, но може да провокира незаконосъобразни и неприятни обществени прояви, коментира за БТА общинският съветник от ГЕРБ – СДС Антон Койчев. Според него се създава предпоставка за вандалски действия и възможност за саморазправа между гражданите.

Вчера вечерта възникна напрежение около Паметника на Съветската армия. От МВР заявиха, че четирима души са задържани заради това, че са хвърляли димки и са нанесли щети по монумента. Сигналът е подаден около 23:45 часа снощи.

Без да има разрешение от Столичната община, палатковият лагер не е законен, каза общинският съветник Антон Койчев. Призовавам към спазване на законността от всички институции, както и от гражданите, добави той. Според него и тези, които са съгласни, и тези, които не подкрепят решението за преместването на паметника, трябва да се държат законосъобразно, а институциите да осигурят това.

„Подобен тип действия в центъра на София, в едната или в другата посока, не спомагат за решаването на проблема, а ние вече сме тръгнали по този път – с решението на Общинския съвет, с позицията на основните политически сили и с действията на правителството, макар и не много бързи“, каза Антон Койчев.

По неговите думи единственото правилно в случая е работата на институциите и преместването и експонирането на паметника в Музея на социалистическото изкуство.